U nastavku akcije “Pravda” slobode lišeno još dvoje lica

Hronika

Policijski službenici Federalne uprave policije su u nastavku provođenja operativne akcije “Pravda”, u nedjelju popodne, izvršili pretrese na još dvije lokacije na području Kantona Sarajevo u cilju pronalsaka tragova i dokaza koju mogu koristiti za krivični postupak, te su lišili slobode još dva lica inicijala A.L. (1962.god.) i H.S. (1957.god.), koji se sumnjiče za krivično djelo “Pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela” iz člana 346. st. 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Lica lišena slobode su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, te će u zakonitom roku biti predata da dalju nadležnost Kantonalnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, 11. novembra policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije „Pravda“ na području Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

U sklopu navedena akcije, a po naredbama nadležnih sudova, izvšeni su pretresi na više od 40 lokacija u Bosni i Hercegovini, te je lišeno slobode 15 lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelima „Organizovana kriminalna grupa“ iz člana 342. st. 2., a u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. st. 3., „Povreda zakona od sudca“ iz člana 357., „Pranje novca“ iz člana 272. st. 2. i „Prevara“ iz člana 294. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Aliji Delimustafiću, Jusufu Škrijelju, Lejli Cerić, Suadi Hadžić i Samiri Skorupan, osumnjičenima u predmetu kodnog naziva “Pravda”.

Za osumnjičene Lejlu Fazlagić, Zorana Lončaru i Mirsada Delimustafića predloženo određivanje pritvora i raspisivanje potjernice zbog bjekstva.

Mjere zabrane su predložene za osam osumnjičenih, dok je jedna osoba puštena da se brani sa slobode.

Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *