Gradovi u BiH se guše u magli i smogu: Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Zenica…

Hronika

Kvalitet vazduha u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Lukavcu, Goraždu i Jajcu već danima je narušen i prema izmjerenom parametru srednje dnevne vrijednosti prašine, nezdrav za građane, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Tokom jučerašnjeg dana kvalitet vazduha je ozbiljno narušen na skoro svim mjernim mjestima širom Federacije BiH.

Negativni efekti na zdravlje sa aspekta kvaliteta vazduha se povećavaju sa produžavanjem ovakve situacije koja u nekim gradovima, posebno u Zenici, Lukavcu i Tuzli traje skoro neprekidno već mjesec i po dana.

I dalje su na svim mjernim mjestima (Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde i Jajce) izmjerne srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 /čestice promjera manjeg od 10 mikrometara, više od 50 mikrograma po metru kubnom, što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka.

Tuzlaci godinama udišu najzagađeniji vazduh u Evropi


U Tuzli i Zenici, ali i u Kaknju, svakodnevna su prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih za sumpordioksid što dodatno pojačava efekte na zdravlje građana u ovim gradovima.

U Sarajevu, osim koncentracija lebdećih čestica PM10, nisu zabilježena prekoračenja drugih mjerenih polutanata, ali koncentracije sumpordioksida i azotnih oksida postepeno rastu.

U saopštenju FHMZ se navodi da ni danas, ni u sljedeća dva dana ne očekuju značajne promjene opšte meteorološke slike koja bi mogla da utiče na značajno poboljšanje kvaliteta vazduha.

Za sprovođenje koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja vazduha nadležne su kantonalne i opštinske institucije, navodi se u saopštenju.

Što se tiče stanja zagađenosti vazduha u gradovima Republike Srpske, informacije do sada nisu javno objavljivane.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *