Delimustafić danas pred istražnim sudijom u Hrvatskoj

Hronika

Aliju Delimustafića, ratnog ministra MUP-a Republike BiH, koji je uhapšen u hrvatskoj po Interpolovoj potjernici zbog sumnji za krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona sudije, pranjem novca i prevarom, trebao bi tokom popodneva da sasluša istražni sudija Ivan Perković u Županijskom sudu u Karlovcu, prenosi HINA.

Perković je izjavio da je dobio najavu dovođenja Delimustafića na saslušanje, ali ne prema zahtjevu za izručenje, kojeg sud za sada nema, već prema Interpolovoj potjernici, na osnovu koje ga je uhapsila hrvatska policija.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio Delimustafićevo hapšenje po međunarodnoj potjernici.

Nakon što se utvrdi identitet utvrdiće se postoje li uslovi za određivanje pritvora radi izručenja, a eventualno kasnije utvrđivaće se postoje li uslovi za izručenje, ako hrvatsko pravosuđe dobije zahtjev za izručenje.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je medijima da je uhapšen Alija Delimustafić po potjernici Tužilaštva Kantona Sarajevo, a koja ga tereti zbog navodnih “krivičnih djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona sudije, pranjem novca i prevarom”.

U ovom predmetu, nazvanom “Pravda”, optuženi su još Juso Škrijelj, Lejla Cerić i Suada Hadžić, kao i Lejla Fazlagić-Pašić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *