Optužnica protiv tri lica zbog ometanja rada pravosudnih organa

Hronika

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Harisa Zornića, Enisa Mandala i Murata Đuderije, zbog ometanja rada pravosuđa.

Zornić, koji je rođen u Rožaju, Mandala, u Skoplju, i Đuderija, u Foči, optuženi su da su sa Šemsudinom Hodžićem, s namjerom da zastraše tužioca u predmetu koji se vodio protiv Zornića, osmislili plan, nadgledali i opservirali mjesto stanovanja, a zatim ukrali automobil “škoda oktavija”, u vlasništvu supruga tužioca BiH Diane Kajmaković.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su navedena lica nakon nekoliko dana pokušala da unište vozilo Kajmakovića gurnuvši ga u provaliju, međutim, vozilo je zaustavilo nisko rastinje i teren, te je pretrpjelo znatna oštećenja.

Navedeno krivično djelo dogodilo se 2010. godine, kada je Zornić bio u pritvoru, a s namjerom zastrašivanja postupajućeg tužioca, radi pokušaja dobijanja određenih procesnih radnji i izlaska optuženog iz pritvora, dodaje se u saopštenju.

Optuženi se terete da su, korištenjem zastrašivanja, da bi na taj način spriječili tužioca da vrši službenu dužnost u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi po Zakonu BiH, oštetili tuđu stvar, čime su Zornić i Mandal počinili krivično djelo ometanja rada pravosuđa, a Đuderija krivično djelo oštećenja tuđe stvari.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *