Hrvatska kupuje borbenu eskadrilu i transportne helikoptere od SAD

Region

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović najavila da će Hrvatska kupiti borbenu eskadrilu zapadne proizvodnje i transportne helikoptere, najvjerojatnije američke Black Hawk.

– Vjerujem da ćemo saradnju sa SAD osnažiti s obzirom na to da se naše oružane snage moraju prebacivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavi nadzvučnih vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. jer nam toliko treba da bismo donijeli racionalnu odluku. No, već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najvjerovatnije američkih Black Hawk, rekla je predsjednica na pitanje o budućoj suradnji s SAD-om.

Grabar-Kitarović je rekla da je o nabavci nove borbene eskadrile postignut politički konsenzus i da je o tome razgovarala i sa premijerom Plenkovićem.

– Na to ne gledam kao na trku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-ova 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svog vazdušnog prostora, rekla je hrvatska predsjednica na pitanje da li će nabavka MiG-ova 29 u Srbiji dati vjetra hrvatskoj odluci o nabavci nove borbene eskadrile.

Ona je dodala da je namjera Hrvatske da se u vojnim nabavkama ravna prema vlastitim vojnim potrebama.

-Nabavka zapadne vojne tehnologije iz SAD nije usmjerena protiv Srbije, nego je usmjerena protiv bilo kakve ugroze koja bi se mogla pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatsku teritoriju, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *