Preminula Vesna Vulović, stjuardesa JAT-a i heroina Jugoslavije

Hronika

U Beogradu je u 67. godini preminula nekadašnja stjuardesa JAT-a Vesna Vulović, koja je 1972. godine preživjela pad aviona sa visine od 10.000 metara.

Beogradski mediji navode da su tijelo Vulovićeve pronašli u njenom stanu prijatelji, kao i da uzrok smrti nije poznat, ali da je bilo očigledno da je preminula prije nekoliko dana.

Avionska nesreća u kojoj je jedina preživjela dogodila se 1972. godine, kada se iznad Čehoslovačke srušio jugoslovenski putnički avion. Vesna Vulović je preživjela pošto je bila vezana za svoje sjedište u zadnjem dijelu aviona koji je, poslije eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, već je bila zamijenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Nastavila je da radi za JAT, ali ne kao stjuardesa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obje slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana isod pojasa. Prohodala je nakon nekoliko mjeseci, poslije više uzastopnih operacija.

Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Bila je nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *