Graničar umiješan u krijumčarenje migranata

Hronika

U toku prošle i ove godine, protiv devet pripadnika Granične policije BiH provedeni su interni i disciplinski postupci koji su se odnosili na postupanje u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija, dok je jedan graničar bio direktno umiješan u krijumčarenje migranata.

 

Iz Granične policije BiH za Faktor su rekli da su u 2018. godini sprovedena dva interna postupka i podnesena dva zahtjeva za pokretanje disciplinskih postupaka protiv pet policijskih službenika.

 

– Radi se o propustima učinjenim prilikom sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice ilegalnih imigranata. Svih pet policijskih službenika oglašeno je odgovornim za teže povrede službene dužnosti zbog neizvršavanja, odnosno nesavjesnog, neblagovremenog ili nepažljivog izvršavanja službenih dužnosti, koje se odnose na sprečavanje ilegalnih prelazaka državne granice od strane osoba iz zemalja visokog migracionog rizika. Tokom 2019. godine, podnesena su četiri zahtjeva za pokretanje internog postupka koja se odnose na postupanje u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija, odnosno na propuste učinjene prilikom sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice. U istom periodu, protiv četiri policijska službenika pokrenuti su interni postupci zbog neizvršavanja, odnosno nesavjesnog, neblagovremenog ili nepažljivog izvršavanja službenih dužnosti koje se odnose na sprečavanje ilegalnih prelazaka državne granice od strane osoba iz zemalja visokog migracionog rizika – rekli su iz Granične policije.

 

U navedenom periodu, još nije bilo slučajeva izricanja disciplinskih sankcija ovim policijskim službenicima zbog rada i postupanja u oblasti sprečavanja ilegalnih prelazaka i suzbijanja ilegalnih migracija.

 

– Kancelariji za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GPBiH u 2019. godini dostavljena je jedna prijava u vezi sa umešanosti policijskog službenika GPBiH u krijumčarenje ilegalnih migranata i u toku su radnje iz nadležnosti u vezi sa navedenom prijavom – dodali su.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *