Izuzeta dokumentacija iz bolnica u Mostaru i Tuzli

Hronika

Tužilački tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu izvršili su pregled i izuzimanje dokumentacije u vezi sa javnim nabavkama tokom pandemije korona virusa iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, Kantonalne bolnice u Mostaru i Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

 

Dokumentacija iz ovih zdravstvenih ustanova izuzeta je tokom protekla dva dana u okviru predmeta “Respiratori” radi utvrđivanja utroška sredstava od početka pandemije, javlja televizija “N1”.

 

Informaciju o izuzimanju dokumentacije za pomenutu televiziju je potvrdio Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla rekavši da je iz UKC-a ustupljeno sve što je traženo.

 

Afera “Respiratori” zahuktala se zbog nabavke 100 respiratora, koji su za 10,5 miliona KM uvezeni iz Kine preko firme “Srebrena malina”. Naknadnom istragom ustanovljeno je da sporni respiratori ne mogu da se koriste na odjeljenjima intenzivne njege.

 

Tokom istrage u okviru ove afere, uhapšen je bio i premijer FBiH Fadil Novalić, zajedno sa suspendovanim direktorom FUCZ Fahrudinom Solakom i vlasnikom kompanije “Srebrena malina” Fikretom Hodžićem.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *