Tuzla: Zbog višemilionskih prevara uhapšeni bivši direktor i članovi uprave “Fortune”

Hronika

Safet Pjanić, bivši generalni direktor “Fortune” u Tuzli, njegov sin Bakir, kao i članovi uprave ovog preduzeća, uhapšeni su tokom današnje akcije MUP Tuzanskog kantona. Kako navode sarajevski mediji privode se i fizička i pravna lica koja su bila u poslovnim odnosima sa “Fortunom”.

– Oni su terete za krivična dela organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u privrednom poslovanju i nesavestan rad u službi – izjavio je portparol tuzlanskog tužilaštva Admir Arnautović.

Navodno, bivši direktor i članovi uprave osnovali su paralelne firme koristeći “Fortunu”, odnosno njene resurse i kapacitete bez ikakva naknade, a svu dobit iz tih firmi osumnjičeni su prisvajali, navodi Faktor.ba.

Prema nalogu tužilaštva Tuzlanskog kantona i naredbi kantonalnog suda Tuzla, jutros od ranih jutarnjih sati, policija Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, vrši pretres objekata tvornice obuće “Fortuna” u stečaju, pogone novoformiranih firmi “Fortex”, “Fortob” i “Fortunato”. Osim pretersa pogona “Fortune”, pretresi se vrši i na nekim privatnim objektima, piše Avaz.ba.

Dok su trajala hapšenja, privođenja i pretresi, u blizini fabrike se okupila manja grupa radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, a zbog neuplaćenih doprinosa, oni ne mogu u penziju. Najila Mujaković, kaže kako je žalosno sve ovo što se desilo “Fortuni”.

– Čujem, naši stari kupci su uz nas, oni su tu u novim fabrikama, mogli su bili i u staroj Fortuni. Gde ćemo sada mi bez 15 godina neuplaćenog radnog staža. Svašta se je dešsvalo u Fortuni, pa ja sada molim tužilaštvo, i sud da urade svoj posao – kazala je Mujaković.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *