Restart bi generala Savčića za člana Predsjedništva BiH

Politika

Najbolji kandidat kojeg bi opozicija mogla isturiti je van svake sumnje general Milomir Savčić, trenutno predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske! Savčić, kao čovjek bez mrlje u svojoj biografiji, bio bi itekako opasan protivnik po Dodika

Kandidatske karte za najviše izborne pozicije u političkom sistemu Republike Srpske i BiH još nisu otvorene, niti od strane vlasti, niti od strane opozicije. I dok u redovima vladajućih partija za sada barataju sa dva imena: Siniša Karan za predsjednika RS i Milorad Dodik za člana predsjedništva, u opozicionim redovima, kako sada stvari stoje, jedini „siguran“ kandidat je Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a.

Ipak, da li će Ivanić ići na kandidaturu za člana predsjedništva BiH ili predsjednika Srpske još nije sigurno, ali nešto izglednija je ova druga opcija. Ukoliko tako i bude, opozicioni kandidat ne bi trebalo da ima previše problema, pogotovo s obzirom na činjenicu da je Karan relativno anoniman široj i manje upućenoj javnosti i da, izuzev mjesta predsjednika Komisije za sprovođenje referenduma, nije imao nikakve bitnije uloge u političkom životu Srpske.

Pravi problemi po opoziciju bi nastali u slučaju kandidature Milorada Dodika za člana predsjedništva BiH, jer on nema dostojnog političkog oponenta iz redova etabliranih političkih partija, ali ima iz nepartijskog miljea.

Naime, u tom slučaju, kada bi se gledalo „izvan kutije“, najbolji kandidat kojeg bi opozicija mogla isturiti je van svake sumnje general Milomir Savčić, trenutno predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske! Savčić, kao čovjek bez mrlje u svojoj biografiji, bio bi itekako opasan protivnik po Dodika, jer je to čovjek koji ispunjava nekoliko elementarnih uslova:

*jedini je u mogućnosti da obezbijedi nacionalno jedinstvo srpskog naroda
*ima potrebno i političko i profesionalno iskustvo za obavljanje tog posla
*imao bi snažnu podršku svih kategorija u društvu, a ponajviše bi amortizovao one radikalno – nacionalne SNSD-ove glasače i izbio im glavni argument iz rukava – argument tzv. izdajništva
*časno i hrabro je branio svoj narod tokom rata
*kao što je već rečeno, general Savčić nema niti političke niti bilo koje druge mrlje u svojoj biografiji

Od svega navedenog, najznačajniji su prvi i treći faktor.

Jasno je da izuzev nekoga ko ima snažan autoritet izgrađen u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, ne postoji čovjek koji u ovakvoj konstelaciji političkih odnosa može povezati sve Srbe zapadno od Drine i na taj način uspostaviti nacionalno jedinstvo srpskog naroda. U marketinškom smislu, Savčić bi omogućio tupljenje oštrice koju će SNSD najviše eksploatisati u predizbornoj kampanji, a to je nazivanje opozicije izdajnicima i „Bakirovim Srbima“. Jasno je da se general Vojske Republike Srpske ne bi mogao tako nazivati, a poseban bi paradoks bio kada bi ga jedan/neki ratni profiter nazivao Bakirovim Srbinom.

Da li će opozicija biti mudra i odigrati taktički ovu utakmicu, saznaćemo ubrzo.

Stefan Blagić/RestartSrpska.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *