Pandurević: Troškovi domaćinstva zbog akciza veći od 500 maraka godišnje

Politika

Ustavni sud BiH trebao da sredinom februara da donese odluku o apelaciji koju su podnijeli poslanici koji su glasali protiv donošenja Zakona o akcizama, kazala je danas novinarima u Sarajevu Aleksandra Pandurević, šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu BiH.

“Ustavni sud je morao donijeti do sada privremenu mjeru. Ustavni sud se obratio Parlamentu kao zakonodavcu i Ustavno-pravna komisija na narednoj sjednici treba da se izjasni o našim navodima koje smo iznijeli u apelaciji”, pojasnila je Pandurević.

Ističe da se u Ustavnom sudu BiH vodi žestoka pravna bitka jer se apelacija poslanika ne može osporiti

“Sad ćemo vidjeti da li će u Ustavnom sudu BiH biti jače pravo ili politika”, rekla je Pandurevićeva.

Osvrnula se i na jučerašnju izjavu Vjekoslava Bevande, ministra finansija i trezora da dodatni prihod od akciza neće ići za izgradnju autoputa, nego su sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani.

“Ono što je juče izjavio ministar finansija Bevanda nije ništa novo i upravo je ono što smo govorili mi ranije. Tada akcizna koalcija, koju čini SNSD, SDA i HDZ, tvrdila suprotno a ministar Bevanda je sada samo progovorio istinu”, rekla je Pandurevićeva.

Tvrdi da će akcize prosječno četveročlano domaćinstvo na godišnjem nivou samo za gorivo koštati preko 500 KM, a uz poskupljenje troškova života i više do 1000 KM.

Vjekoslav Bevanda danas je novinarima pojasnio da su entitetska preduzeća za puteve od velikih kreditora proglašeni kreditno nesposobnim zbog čega se ne mog zaduživati – kao što se na privatnoj osnovi provjerava kreditna sposobnost.

“Ne znam šta je u toj izjavi nejasno? Sve je jasno i to što pojedini mediji izvrću to što sam rekao ponovići isto – naše opredjeljenje i moj lični stav prema akcizama i usvajanje zakona – bilo je opredjeljenje da li će se graditi autoput na Koridoru pet ce ili nećemo”, rekao je Bevanda.

Naglasio je da je uslov velikih kreditora bio da se uvede namjenski prihod koji je definisan kroz ove zakone i putarinu i ide namjenski na račune entitetskih preduzeća za autoputeve i dio za puteve.

“Samim tim su odblokirana kreditna sredstva koja su ugovorena ili su još u fazi ugovaranja i tačan iznos je 584 miliona evra efektivnih sredstava koja su postala efektivna usvajanjem ovog zakona. Iz toga će se graditi autuputvi a prihdovi koji će se ubirati je sigurnost kolateral za uredno vraćanje kredita”, rekao je Bevanda.

On je napomenuo da u svojoj ranijoj izjavi nije rekao niti mislio da sredstva prikupljena od akciza idu u budžet s obzirom da sve u Zakonu jasno piše.

Mirsad Đonlagić, poslanik SBB-a, govoreći o Zakonu o akcizama i njegovoj primjeni od 1. februara ukazao je na činjenicu da su investicioni procesi u BiH bili u zastoju te da se radilo o situaciji da li će uopće doći do inesticionog zamaha koji bi omogućio otvaranje novih radnih mjesta.

“Naša namjera je bila da se otpočnu procesi i stvori investicijski zamah koji bi bio novi podstrek za razvoj BiH”, rekao je Đonlagić.

Šefik Džaferović SDA), zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma BiH, mišljenja je da je ovakav Zakon o akcizama oduvijek bio potreban BiH jer snažno doprinosi cestogradnji BiH i daje podstrek ukupnoj ekonomiji BiH.

“Svjestan sam, kao i svi ostali koji su glasali za set tih zakona, da to može biti negativno za moj i rejting onih koji su glasali za taj Zakon, ali još je negativnije zaustaviti cestogradnju i ekonomiju u ovoj državi”, rekao je Džaferović.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *