Vlada RS usvojila Platformu razvoja socijalnog preduzetništva

Politika

Vlada Republike Srpske danas je usvojila Platformu razvoja socijalnog preduzetništva u Srpskoj, prema kojoj se nadležna ministarstva zadužuju da, u skladu sa prioritetima iz republičkih strateških dokumenata, preduzmu neophodne mjere i aktivnosti na planu daljeg razvoja koncepta socijalnog preduzetništva u Republici.

Platforma predstavlja osnov za dalji razvoj socijalnog preduzetništva u Srpskoj, kao jednog od bitnih instrumenata jačanja socijalne kohezije i povećanja ekonomske aktivnosti naročito ugroženih grupa, nezaposlenih i ekonomski marginalizovanih.

“Socijalno preduzetništvo je kao instrument razvoja prepoznato u Strategiji zapošljavanja Republike Srpske 2016-2020. godina i drugim strateškim dokumentima”, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Cilj Platforme je stvaranje podsticajnog okruženja za nastanak, rast i razvoj socijalnog preduzetništva, kao i postavljanje osnova za stvaranje legislativnog i finansijskog okvira, finansijske i tehničke podrške i harmonizaciju zakona koji se direktno ili indirektno odnose na ovu vrstu preduzetništva.

Platforma uvažava interese, ovlaštenja i kompetencije institucija na različitim nivoima vlasti, organizacija civilnog društva i privatnog sektora, te ohrabruje sve aktere socijalnog preduzetništva da aktivno učestvuju u realizaciji ciljeva ovog dokumenta.

Principi djelovanja, definisani platformom, usklađeni su sa strateškim dokumentima Srpske i trendovima razvoja socijalnog preduzetništva na nivou Evropske unije.

Vlada Srpske donijela je i odluku o utvrđivanju voda prvog reda, kojom se utvrđuju takve površinske vode na teritoriji Republike prema značaju koje imaju za upravljanje.

Površinske vode utvrđuju se na osnovu kriterijuma položaja vodotoka u odnosu na državnu granicu, entitetsku liniju razgraničenja, veličine i karakteristike sliva, režima i karakteristika vodotoka sa aspekta korišćenja voda, zaštite voda i zaštite od štetnog dejstva voda.

Donesena je i odluka o davanju saglasnosti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite na Plan utroška sredstava za period 1. januar – 31. decembar prošle godine u iznosu od 36.666 KM.

Savez distrofičara Republike Srpske će na osnovu te odluke dobiti 3.000 KM, Savez gluvih i nagluvih 5.000 KM, Savez slijepih, Savez paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida i Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima po – 5.416 KM, Savez društava dobrovoljnih davalaca krvi 4.333 KM, Savez za rijetke bolesti Banjaluka i Udruženje za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlost” Banjaluka po – 2.375 KM, a “Iskra” sigurna kuća 3.333 KM.

Vlada je donijela i odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu porodice, omladine i sporta na Plan utroška sredstava za period 1. januar – 31. decembar prošle godine u ukupnom iznosu od 191.476 KM.

Prema toj odluci, za subvencije kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova raspoređeno je 66.000 KM, za tekuće grantove neprofitnim udruženjima i organizacijama za afirmaciju porodice 24.132 KM, a za tekuće grantove za realizaciju programa definisanih Omladinskom politikom Srpske i projekte za unapređenje i razvoj omladinskog organizovanja 481 KM.

Za tekuće grantove javnim ustanovama i ustanovama obrazovanja za realizaciju omladinskih projekata raspoređeno je 2.855 KM, za tekuće grantove mladima i omladinskim organizacijama u ruralnim sredinama 7.150 KM, za tekući grant za projekat “Male olimpijske igre” 17.156 KM, a za finansiranje projekata i programa u skladu sa Zakonom o igrama na sreću 73.699 KM.

Vlada Srpske donijela je i odluku o davanju saglasnosti na Program rada i Finansijski plan Javnoj ustanovi “Dom penzionera” Trebinje za ovu godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *