Ivanić: Stanje u BiH teže nego što izgleda

Politika

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH rekao je danas nakon trilateralnog sastanka u Mostaru da je stanje u BiH teže nego što se misli i nego što izgleda.

Govoreći o unutrašnjim odnosima u BiH i o mogućnosti za postizanja dogovora oko izmjena Izbornog zakona, Ivanić je rekao da će to pitanje jako opteretiti odnose unutar BiH.

“Izjave iz međunarodnih institucija koje kažu čekaćemo vas do aprila samo su alibi svim učesnicima razgovora da se ništa ne uradi”, naveo je Ivanić.

Ivanić je dodao da dobri odnosi između BiH, Srbije i Hrvatske omogućavaju dobre unutrašnje odnose u BiH, te dodao je da sastanak sam po sebi “dobra stvar”.

On smatra da oni koji nisu u EU treba da grade jedinstveno tržište, jer je to korisno svima, te naglašava da treba rješavati neke praktične i konkretne probleme.

“Nadam se da ćemo ubrzo imati priliku vidjeti pozitivan razvoj odnosa kada je riječ o mostu na Savi, te da će konačno biti razriješeno pitanje mosta u Bratuncu i da će institucije BiH završiti svoj dio posla“, naglasio je Ivanić.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da Izborni zakon BiH nije bila tema sastanka.

“Izrazili smo s naše strane očekivanja da se konačno promijeni Izborni zakon BiH kako bi zadovoljili odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju. Ako se to desi, onda imamo jednu dinamičnu aktivnost ispred sebe, ne samo oko izbora već i evropskog puta, a ako se ne desi imamo iskušenja”, rekao je Čović.

Napominjući da je Izborni zakon unutrašnje pitanje BiH, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, je naveo da ne bi rekao da prijatelji iz Beograda i Zagreba mogu pomoći u vezi sa tim.

Izetbegović je naglasio je da nova Strategija EU predstavlja šansu da se počne rješavati pitanje koje je karakteristično za zemlje zapadnog Balkana, a odnosi se na iseljavanje mladih.

“Šest bitnih inicijativa unutar EU su pomirenje, prestanak zapaljive retorike, reforme, izgradnja infrastrukture, međusobna saradnja o pitanju bezbjednosti”, podsjetio je Izetbegović.

On je dodao da je u ovoj strategiji sadržano sve ono što su problemi u BiH, ali i između tri zemlje.

Kada je riječ o bilateralnim neriješenim pitanjima, Izetbegović je rekao da se na tome mora intenzivnije raditi, odnosno trebalo bi da se pripremi putanja, kako bi se ona mogla što prije rješavati.

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske, naglasila je da do dogovora oko Izbornog zakona BiH moraju doći strane u BiH.

“Bez ikakvog miješanja u unutrašnje stvari, Hrvatska zastupa dejtonske principe, a na čelnicima BiH je da preuzmu odgovornost za osiguravanje njene bolje budućnosti”, poručila je Kitarović.

Ona je istakla da trilaterarni sastanak BiH, Srbije i Hrvatske na predsjedničkom nivou održan prvi put nakon šest godina. Tvrdi da je sastanak bio koristan jer su se zvaničnici dotakli i puno područja saradnje koja bi trebala i mora biti produktivna i pozitivna.

Potvrdila je da Hrvatska u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i konstitutivnu jednakopravnost na cijeloj njenoj teritoriji, ali i evropski put BiH i ostalih država na području jugoistočne Evrope. Kazala je da je bilo riječi i o ogromnom problemu depopulacije koji je prisutan u sve tri zemlje.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je da Srbija s pažnjom prati događaje u BiH, ali da se neće miješati.

“Mi podržavamo Dejtonski sporazum, konstitutivnost i ravnopravnost tri naroda, dva entiteta u BiH i teritorijalni integritet BiH. To je za nas važno, a sve ostalo je na predstavnicima u BiH da se dogovore”, konstatovao je Vučić

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *