Bosić: Povezivanje Republike Srpske i Kosova je štetno za Srbe!

Politika

Povezivanje Republike Srpske sa Kosovom nije u interesu ni Srbije, ni Srba, ni Republike Srpske, izjavio je večeras bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić, gostujući u subotu u Dnevniku 2 BN televizije.

Komentarišući dešavanja na Kosmetu, Bosić je rekao da mu se čini da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da pokuša da nađe rješenje za ovaj problem koje bi obezbjedilo stabilnost i koje bi bilo dugoročnije.

“Samom najavom da će to pokušati on je stvorio uslove da svaka strana pokuša da zauzme najbolju poziciju. Ono što se desilo Marku Đuriću je odgovor na najavu da će Srbi sami organizovati ZSO i pokušaj da se taj proces onemogući”, smatra Bosić.

On je mišljenja da je ovo ključni trenutak i da mnogo toga zavisi od Brisela.

“Primjetio sam da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izašao sa zahtjevom da predsjednik Vučić postavi i pitanje Republike Srpske. To je nepovoljna situacija za sve. To je na neki način otvaranje Dejtonskog sporazuma, a to može da ide samo na štetu Srba i Republike Srpske. Povezivanje Republike Srpske sa Kosovom nije u interesu ni Srbije, ni Srba, ni Republike Srpske”, kazao je Bosić.

Što se tiče predstojećih izbora u BiH, Bosić kaže da su već postavljene osnovne figure na šahovskoj tabli.

“Jedina nepoznanica je ko će biti kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske i ovo me podsjeća na situaciju prije izbora 2014. godine. Rezultati tih izbora su pokazali da je i jedan i drugi kandidat pobijedio sa manje od jedan odsto. I ovaj put će borba biti neizvjesna”, kazao je Bosić, navodeći da je evrievidentno da prema svim anketama potencijalni kandidati SNSD-a za predsjednika Srpske ne stoje dobro.

“Kada je u pitanju borba između Dodika i Ivanića za člana u Predsjedništvu BiH odlučivaće se da li glasati za političku stabilnost koju predstavlja Ivanić ili glasati za tenziju koja je politički prostor Milorada Dodika. Za predsjednika Srpske vjerujem da će Govedarica ponuditi nove ljude i nove koncepte, dok će Cvijanovićeva koja je najizgledniji kandidat SNSD-a predstavlja ono što je bilo do sada”, kazao je Bosić, navodeći da vjeruje u pobjedu kandidata Saveza za promjene.

Smatra da su predložene izmjene izbornog zakona neophodne za fer i poštene izbore.

“Iznenađen sam negativnim reakcijama na prijedlog zakona koji je trebalo da uvede kontrolu izbornog procesa. Znači, da se spriječi ona čuvena krađa na dan izbora i jačinom reakcije koja dolazi prije svega iz SNSD-a i HDZ-a da se to spriječi. Vidjeli ste neki dan u Rusiji kako se glasa pomoću skenera. To je bio prijedlog da se uvede i kod nas. Velika snaga koja je uložena da se to spriječiu mi govori da neki ne žele da se izborne krađe spriječe. Oni su čak blokirali rad Doma naroda jer se SNSD nije pojavio na sjednici. Nadam se da će ipak pobijediti snage koje zagovaraju da se uvedu fer i korektni izbori i da oni koji budu izabrani budu izabrani voljom naroda”, kazao je Bosić.

Na pitanje da li će se graditi dva autoputa koji će povezivati Beograd i Sarajevo, preko Bijeljine i drugi preko Višegrada, Bosić je rekao da je to izvjesno i da vjeruje u to.

“Donesena je odluka da se ide na dva pravca. Ja smatram da je najviši interes Republike Srpske da poveže najveći svoj dio od Prijedora do Bijeljine. Nažalost sadašnja vlast je imala prioritet povezivanje sa Hrvatskom, pa sad imamo ovaj nedovršeni put preko Gradiške. Potpisan je ugovor da se preko Novog Grada pravi novi autoput koji bi takođe išao na Hrvatsku. Svima bi trebalo da bude jasno da bi prioritet trebalo da bude povezivanje Banjaluke, Bijeljine i Beograda”, kazao je Bosić.

Po njemu, predloženi autoput će jednim dijelom pokriti tu trasu, a nakon toga mislim da bi Koridor 5C, preko Brčkog, trebalo povezati sa tim autoputem i time bi Republika Srpska riješila veliki dio izgradnje autoputeva.

“U junu bi trebalo da se izađe sa konkretnim informacijama. Naime, Turci koji su finansijeri doći će u junu sa prijedlogom. Vidim da postoje i različite procjene o cijeni. Procjena iz Republike Srpske je da dionica od Sarajeva do Višegrada košta milijardu KM, dok je procjena nekih drugih mnogo povoljnija”, kazao je Bosić, navodeći da vjeruje da će doći do gradnje autoputeva u oba pravca.

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *