Bevanda: Nema segregacijskog odnosa prema RS u odnosu na FBiH

Politika

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da svi projekti, poput onih koji su odobreni na samitu o Balkanu u Londonu, prolaze Investiciono vijeće koje čine i predstavnici iz Republike Srpske, FBiH, Brčkog i nivoa BiH i da ne može da prihvati konstataciju da postoji segregacijski odnos prema Srpskoj u korist FBiH.

On je rekao novinarima danas u Sarajevu da je za taj samit na Investicionom vijeću bilo predloženo više projekata, a da su odobrena tri.

Bevanda je istakao da sredstva odobrena u Londonu nisu sva grant sredstva, kako se to često prikazuje u javnosti, nego je samo manji dio grantovski.

– Ne mogu da prihvatim konstataciju da postoji segregaciji odnos prema Republici Srpskoj u korist FBiH. U posljednje vrijeme sam potpisao više kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom i većina tih projekata odnosila se na infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj – naglasio je Bevanda.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija i trezora BiH ima potpuno identičan stav prema svima, te vodi pregovore, ali inicijative moraju da dolaze od nižih nivoa.

Na samitu o Balkanu u Londonu, koji je održan u okviru Berlinskog procesa BiH, su odobrena tri projekta ukupne vrijednosti 275 miliona evra, koja su dobila podršku Evropske komisije, ali se nijedan od njih ne odnosi na teritoriju Republike Srpske, nego samo FBiH.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *