Ivanić i Čović se ogradili od Izetbegovićeve izjave za Kofija Anana

Politika

Srpski i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović ogradili su se od saopštenja za javnost koje je u ime Predsjedništva BiH izdao predsjedavajući Bakir Izetbegović, a u vezi sa smrću bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana.

Ivanić i Čović su u zajedničkom saopštenju za javnost naveli da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može da istupa u ime cijele institucije ukoliko za to nema saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH, već isključivo kao bošnjački član Predsjedništva BiH.

-Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, da u ime Predsjedništva BiH objavi telegram saučešća i saopštenje za javnost koje, osim izraza saosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije. Ne dijelimo ocjene koje je kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana i osuđujemo ovakvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH – navodi se u saopštenju Ivanića i Čovića.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je “u ime Predsjedništva BiH i u svoje lično ime telegram saučešća porodici Kofija Anana”.

-Kofi Annan, koji, prema riječima generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša u mnogo čemu simbolizuje UN, svjedočio je i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN-a koje su dovele do genocida u Srebrenici. Njegova ljudska osobina da prizna grešku i da se za istu izvine olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihove porodice, koja je potvrđena presudama međunarodnih krivičnih sudova – naveo je Izetbegović u telegramu.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *