Dodik privatizuje posjetu Lavrova Banjaluci

Politika

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov polovinom sledećeg mjeseca dolazi u Sarajevo i Banjaluku, gdje će prisustvovati i polaganju kamen temeljca za izgradnju srpsko-ruskog centra.

Ruski šef diplomatije dolazi na poziv ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka koji će biti njegov domaćin tokom dvodnevne posjete.

I dok su pripreme već počele za dolazak ruskog šefa diplomatije, funkcioneri SNSD-a iz dana u dan zloupotrebljavaju ovu posjetu i pokušavaju je nametnuti kao jednu od glavnih izbornih tema, tvrdeći da Lavrov dolazi samo zato jer ga je pozvao Milorad Dodik.

Tako je juče poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac otišao i korak dalje, tvrdeći da je “stvarni razlog posjete ministra Lavrova polaganje kamena temeljca za srpsko ruski duhovni centar u Banjaluci, s kojim ni Crnadak, niti bilo koji zvaničnik iz SDS-a ili PDP-a nema nikakve veze”.

Iz ovog bi se moglo zaključiti da vlada RS, koja će iz budžeta izdvojiti milione za izgradnju ovog objekta, prikuplja poreze u budžet samo od poreskih obveznika iz SNSD-a za ovu namjenu.

Ko je pozvao Lavrova i na čiji poziv dolazi vidi se i iz dokumenta iz Kabineta predsjednika Republike Srpske upućenom MIP-u BiH u kome obavještavaju Crnatka da predsjednik Republike Srpske prihvata sastanak sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim.

Kabinet Dodikov je prihvatio da se sastanak održi 17. septembra u terminu koji je predložen.

Lavrov u Sarajevo dolazi 16. septembra, kada će imati večeru sa Crnatkom, dok će narednog dana, 17. septembra, dva ministra imati zvanične razgovore nakon kojih će biti održana konferencija za novinare.

Tog dana Lavrov će iz Sarajeva doputovati u Banjaluku, gdje su predviđeni odvojeni razgovori sa srpskim članom u Predsjedništvu BiH Mladenom Ivanićem, kao i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Lavrov će prisustvovati i svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za srpsko-ruski centar u sklopu koje će se graditi i ruska crkva, a tom činu će prisustvovati i zvaničnici RS i srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH.

Govoreći o značaju dolaska šefa ruske diplomatije, Igor Crnadak kaže da je posebno zadovoljan što je došlo do realizacije ove posjete, navodeći da je sa Lavrovim imao više kontakata i da mu je zvaničan poziv da posjeti i Sarajevo i Banjaluku uputio još prošle godine.

“Ovo će biti u duhu jačanja naših prijateljskih odnosa, posebno srpskog i ruskog naroda. Rusija je jedna od zemlja garanta Dejtonskog sporazuma i ova posjeta je od višestrukog značaja i za BiH i RS”, kazao je Crnadak u izjavi BN TV.

BN TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *