Republika Srpska ostaje bez radne snage

Društvo

– Ako se već ove godine pojavio veliki problem sa odlivom radne snage, od sljedeće godine: Republici Srpskoj i BiH, Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana, prijeti pravi cunami na tržištu radne snage, ili bolje rečeno katastrofalne posljedice, kaže predsjednik Savjeta za dijasporu PDP-a Vlastimir Vidić.

“Njemačka statusom useljeničke zemlje, svima onima koji ispunjavaju uslove znatno olakšava sistem dobijanja viza i na taj način prijeti velika opsanost za branše upravo koje se nalaze na listi deficitarnih zanimanja. Sasvim sigurno, poslodavci će svijećom tražiti radnike i u tom mraku biće im svejedno kojoj stranci, naciji, vjeri ili rasi pripada taj radnik”, kazao je Vidić u intervjuu portalu B1.info.

Smatra da političari, ekonomsiti, od lokalne samouprave, preko Vlade Republike Srpske do Savjeta ministra BiH pod hitno moraju da donose mjere, zakone a prije svega poslovni ambijent kako bi uspjeli zadržati visoko i srednje kvalifikovanu radnu snagu.

“Jedno od rješenja je i smanjenje stope poreza i doprinosa koje državi plaćaju privrednici i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Vidić.

Prema njegovim riječima, ova informacija predstavlja najveći mogući alarm za Republiku Srpsku i BiH, koji se sada u vrijeme predizborne kampanje vješto zamagljuje starim oprobanim receptima nacionalne ugroženosti.

On naglašava da to teško mogu rješavati oni koji su zadnju deceniju i više vodili politiku i ekonomiju i tako domaću privredu vrlo uspješno i upropastili.

“Konačno je vrijeme, da se u rješavanje ovog strateškog pitanja uključi i dijaspora, ne samo kroz 2,5 milijardi evra koje na godišnjem nivou doznači u BiH, već i onom njenom dijelu koji se veoma uspješno integrisao u naučne, privredne, sportske i kulturne segmente država u kojima žive, koji svojim obrazovanjem, znanjem, vezama i emocijama prema zavičaju, ali svakako i poslovnim interesima,mogu preporoditi privredu Repubike Srpske i Federacije BiH”, kazao je Vidić.

On kaže da na sva ta i mnoga druga slična pitanja, treba što prije dati odgovor i odmah poslije izbora, krenuti sa izradom nacionalne strategije privrednog opstanka Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

“Sve ostalo su prazne demagoške priče za prikupljanje poena (glasova) kod široke narodne mase”, kazao je Vidić.

BN TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *