Inauguracija članova Predsjedništva BiH

Politika

U Sarajevu će danas biti održana konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH. Tročlano Predsjedništvo BiH u narednom četvorogodišnjem mandatu činiće Milorad Dodik kao srpski član, Šefik Džaferović, bošnjački član, i Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda.

Oko zgrade Predsjedništva mogu se primjetiti pojačane policijske snage, a pločice s imenima novih članova Predsjedništva već su postavljene na vratima kabineta.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to bi trebalo da bude Milorad Dodik. Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Prvi saziv Predsjedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga srpski član Momčilo Krajišnik, bošnjački – Alija Izetbegović i hrvatski – Krešimir Zubak.

Tekst zakletve koju će izgovoriti novi članovi Predsjedništva BiH glasi: “Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cjelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Tekst zakletve će pročitati pred prethodnim sazivom Predsjedništva, koji su činili Mladen Ivanić iz Republike Srpske, Dragan Čović i Bakir Izetbegović iz FBiH.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je juče pred Narodnom skupštinom Republike Srpske položio svečanu zakletvu.

To je prvi put da je jedan od članova Predsjedništva zakletvu povodom izbora u ovaj najviši kolektivni organ na nivou BiH položio pred entitetskim parlamentom.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *