Dodik: Pridržavaću se Rezolucije Narodne skupštine RS

Politika

NATO će odobriti Godišnji nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu što praktično znači aktivaciju MAP-a za BiH. Generalni sekretar Jans Stoltenberg je kazao kako će taj prijedlog biti stavljen pred ministre na sastanku u srijedu.

Kako je danas prokomentarisao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, on će se pridržavati Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

“Ja ću se pridržavati rezolucije parlamenta Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Sve izvan toga, s moje strane neće biti podržano”, rekao je Dodik danas.

Potom je dodao da je Republika Srpska prije desetak godina razgovarala o priključenju NATO, ali da je danas situacija na geopolitičkom planu drukčija.

“NATO je ozbiljna organizacija i Republika Srpska je prije desetak godina razgovorala o priključenju. Čak je u to vrijeme i Rusija razgovarala sa ovim savezom. Danas se geopolitička situacija potpuno promijenila. Mi smo jasno iskazali svoj stav oko NATO kroz politički konsenzus svih partija u RS. Ja nemam druge politike osim politike Narodne skupštine i vladajuće strukture u RS. Ne znam šta je bila namjera da se sada to ubrza, da li da se iskuša Bosna ili da se pokaže apsurdnost situacije u BiH. Mene kao člana Predsjedništva obavezuje isključivo rezolucija Narodne skupštine”, naglasio je on.

Podsjećamo, Stoltenberg je kazao kako je sada sve na vlastima Bosne i Hercegovine, ali i da očekuje da će ministri dati zeleno svjetlo za ovakav prijedlog.

n1info.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *