Cvijanović: Budućnost RS je u jakim institucijama

Politika

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je međunarodna zajednica remetila procese pomirenja i unutrašnjih razgovora ili većeg dijaloga u BiH zato što su uvijek bili utočište jednoj strani i promovisali bošnjačku politiku.

– Oni promovišu tu BiH koja bi danas-sutra trebalo da postane građanska i u kojoj se ne bi vidjeli entiteti i interesi naroda ili etničkih zajednica, kako oni to vole da kažu. Žao mi je, ali takva BiH ne može da funkcioniše, rekla je Cvijanović za Nezavisne novine.

Ona je istakla da će Sarajevo ostati skučen prostor sve dok uživa podršku velikog dijela međunarodne zajednice, koja to koristi kao platformu za dokazivanje da projekat zvani BiH nije mrtav i dok se ignorišu realnosti.

Komentarišući probleme zbog zastave RS u Predsjedništvu BiH, Cvijanović je ocijenila da to pokazuje zapravo cjelokupan ambijent u okviru BiH, jer je za nju sasvim logično da se neko ko je srpski član Predsjedništva BiH i ko dolazi iz Republike Srpske ponaša u skladu sa Ustavom, kao i očekivanjima građana RS.

Cvijanović smatra opravdanim i logičnim da neko ko dolazi iz Republike Srpske i želi da postoji njena zastava na mjestu gdje boravi i obavlja svoje zadatke u ime Republike Srpske, te da ne vidi da se tu krši bilo kakva procedura.

– BiH nikad nije zemlja afirmacije bilo čega, nego zemlja u kojoj se iznova otvaraju određeni problemi sasvim bespotrebno. Ovo je više znak netrpeljivosti koja dolazi iz političkog Sarajeva, koje želi da pokaže da nema mjesta Srpskoj, a u zajedničkim organima trebalo bi da se pokaže da je to komotno mjesto za svakoga, ocijenila je Cvijanović.

Ona je poručila da Republika Srpska prihvata institucije BiH onoliko koliko ima prostora za Republiku Srpsku da tamo ostvaruje svoje interese.

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *