Komšić: Granice BiH se ne mogu mijenjati

Politika

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je danas na izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić, koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da su “očigledno granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu”.

Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, nezavisno od toga šta se dešava na granici između Albanije i Kosova.

Dodao je da pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije ne trebaju misliti kako će destabiliziranjem Bosne i Hercegovine i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju.

“Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas? Zbog čega ovakvim izjavama guraju vlastitu državu u bespotrebne verbalne konflikte s BiH? Umjesto da se okrenu saradnji, euroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između dijelova BiH i Kosova.

Jesu li premijerka Srbije Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Stefanović, koji također govori isto što i Brnabić, sigurni u to jesu li nakon ovakvih izjava napravili korist samoj Srbiji ili su možda napravili štetu i Srbiji i ukupnim regionalnim odnosima?

Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakva relativiziranja bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Svakom ostrašćenom pojedincu iz komšiluka ili susjedstva mora biti jasno da je BiH neupitna činjenica i što to prije razumiju i prihvate, bit će mnogo pametniji i korisniji i za vlastitu zemlju. Stoga pozivam srbijanske zvaničnike da prestanu s povlačenjem tih nemogućih paralela. Svako iduće “šta ako” , i “kako ne može u slučaju BiH” neće doprinijeti boljim odnosima između dviju država.

Mi se u vaše odnose s Kosovom i Albanijom ne miješamo, stoga, zarad budućih odnosa, želimo vidjeti da ćete se prestati poigravati s Bosnom i Hercegovinom – poručio je Komšić u današnjem reagiranju”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *