Zaboravljena Dodikova ideja: Srbi iz RS ipak neće glasati na izborima u Srbiji

Politika

Građani Republike Srpske u skorije vrijeme neće birati svoje poslanike u Narodnoj skupštini Srbije, poput Hrvata iz BiH koji imaju zagarantovane „kvote“ u Hrvatskom saboru.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tu ideju je iznio još 2014. da bi je ponovio u novembru 2015.

“Ti poslanici nikada ne mogu biti odlučujući faktor, ali bi bilo važno za nas da možemo da biramo pet poslanika u Skupštinu Srbije” rekao je tada Dodik.

Nakon ovoga, predsjednik Republike Srpske imao je brojne susrete sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Tomislavom Nikolićem i sa drugim zvaničnicima Srbije ali se, kako saznaje „EuroBlic“, o njegovom prijedlogu nikada nije pričalo.

Potpredsjednik SNSD-a i šef Kluba poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković priznaje da se stalo samo na ideji.

“Uopšte se nije na tome radilo. Bez nekog posebnog razloga, taj prijedlog niko nije uzeo u razmatranje, niti je kandidovan za razgovor, iako mislim da je ideja dobra i zaslužuje da se o njoj razgovara”, kazao je Višković za „EuroBlic“.

Iz Narodne skupštine Srbije novinari „EuroBlica“ nisu dobili komentar na Dodikov prijedlog, kao ni odgovor na pitanje koje akte bi trebalo mijenjati da bi to bilo moguće.

Međutim, Đorđe Vuković iz beogradskog Centra za slobodne i demokratske izbore smatra da treba biti jako oprezan s ovom idejom, jer bi ona mogla da stvori probleme u odnosima RS i Srbije i da otvori brojna teška pitanja.

“Zamislite da tih pet poslanika odlučuju o parlamentarnoj većini u Srbiji. Ti odnosi bi dovodili i do nejednakosti građana. Zašto bi neko iz RS imao pravo da glasa dva puta, a ja u Srbiji jednom? Po toj logici, trebalo bi nekoliko poslanika iz Srbije da bude u sastavu Narodne skupštine RS.

Takođe, pitanje je ko bi imao pravo glasa. Da li samo oni sa dvojnim državljanstvom? Šta ćemo onda sa 300.000 Srba u Crnoj Gori koja ne dozvoljava dvojno državljanstvo? Ako je cilj da se poboljšaju veze RS i Srbije, zna se kako se to radi: na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom planu”, rekao je Vuković.

Mada u Hrvatskoj dijaspora sa hrvatskim državljanstvom ima pravo da bira svoje poslanike u Saboru, Vuković kaže da ta mogućnost komšijama stvara „milion problema“.

“Pojedine stranke ne žele ni da se kandiduju za dijasporu. Ti ljudi ne žive u Hrvatskoj, čak ni ne nameravaju da se vrate u nju”, tvrdi Vuković.

Miodrag Linta, zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, smatra da je Dodikova ideja u načelu dobra i da bi predstavnici Vlade Srbije i srpske dijaposre trebalo da razgovaraju o njoj.

“Moramo da sagledamo sve pozitivne i eventualno negativne posledice, kako ne bi bilo urađeno bilo šta što bi pogoršalo odnose Srbije sa dva miliona Srba u državama okruženja i još dva miliona u Americi”, izjavio je Linta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *