Milunović najavio izmještanje zdravstvenog osiguranja iz Zavoda za zapošljavanje

Politika

U Republici Srpskoj u ovoj godini predviđeno je mnogo promjena u oblasti zapošljavanja, kao i izmjena Zakona o radu, čime se želi stvoriti što povoljniji ambijent za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje plata, izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

 

On je rekao da je danas sa direktorom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslavom Vujičićem na sastanku na Palama konstatovao da se nezaposlenost iz godine u godinu smanjuje.

 

Milunović je nakon sastanka naveo da su razgovarali o Akcionom planu zapošljavanja kao elementu sprovođenja Strategije zapošljavanja u Republici Srpskoj, kojim je u ovoj godini predviđena realizacija sedam projekata, za koje je obezbijeđeno 15.700.000 KM za zapošljavanje više od 4.000 lica.

 

On je novinarima rekao da je u protekle tri godine putem Zavoda za zapošljavanje i akcionih planova plasirano 45 miliona KM i zaposleno 10.000 lica.

 

Prema njegovim riječima, najbolji efekti postignuti su podsticajima poslodavcima za zapošljavanje i tu je procenat realizacije od 73 do 80 odsto, a najbolji rezultati su kod projekata samozapošljavanja.

 

Milunović je naglasio da je u prvom kvartalu ove godine u planu sistemski zakon, odnosno zakon o posredovanju u zapošljavanju, putem kojeg će se pokušati izmjestiti administracija zdravstvenog osiguranja iz Zavoda u Fond zdravstvenog osiguranja.

 

– Ima mnogo osoba koja su na biro zapošljavanja samo zbog zdravstvenog osiguranja i onemogućavaju Zavod da ostvari svoju ulogu u posredovanju zapošljavanja. Smatramo da ćemo na ovaj način unaprijediti ovu oblast i da se više posvetimo onima koji stvarno traže posao – pojasnio je on.

 

Prema njegovim riječima, u ovoj godini u planu su i izmjene Zakona o radu, čime se želi stvoriti što povoljniji ambijent za otvaranje novih radnih mjesta i za povećanje plata, a paralelno će ići i izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju da se ne bi desilo da neko izgubi mogućnost zdravstvenog osiguranja.

 

Direktor Zavoda Vujičić istakao je da se nezaposlenost u Republici Srpskoj smanjuje iz godine u godinu i da je zaključno sa decembrom prošle godine bilo 96.000 nezaposlenih.

 

On je ocijenio da su tome doprinijeli i projekti Zavoda jer je u prošloj godini kroz projekte zaposleno 5.200 lica, za šta je izdvojeno 17 miliona KM.

 

– Prošle godine smo prvi put sproveli projekat regresnog povrata doprinosa za sva nezaposlena lica. Projekat se odnosi na privredu i kroz njega podstičemo zapošljavanje i smanjenje sive zone – rekao je on i dodao da će i ove, kao i prethodnih godina, raditi projekat zapošljavanja pripravnika.

 

On je naglasio da im je namjera da u ovoj godini zaposle više od 4.000 lica kroz sedam projekata vrijednosti oko 15 miliona KM, za šta su sredstva obezbijeđena.

 

– Sve aktivnosti radimo u koordinaciji sa Vladom Republike Srpske, a neke u saradnji sa Srbijom – rekao je Vujičić.

 

On je naglasio da će dobre efekte dostići projekat koji zajedno provode Srbija i Srpska, koji će biti nastavljen i iduće godine pod nazivom “Startap Srpska”, vrijedan dva miliona KM, a čija je ciljna grupa zapošljavanje mladih do 35 godina u Republici Srpskoj.

 

Govoreći o licima koja su na evidenciji nezaposlenih samo zbog zdravstvenog osiguranja, Vujičić je naveo da se godišnje za finansiranje zdravstvenog osiguranja obezbijedi 64 miliona KM.

 

Vujičić je rekao da je činjenica da postoje migracije, ali da je preuveličan broj koji se pominje, te dodao da je prošle godine 1.400 radnika otišlo na privremeni rad u u Sloveniju, a 2017. godine 2.000.

 

– Smanjenje nezaposlenosti u odnosu na 2015. godinu je za nekih 40.000 radnika i taj broj je dijelom uticao, ali nije presudan – kaže on.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *