RS neće dozvoliti prenos nadležnosti u procesu akreditacije visokoškolskih ustanova

Politika

​​Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na 9. sjednici, održanoj u Banjaluci, Informaciju o procesu akreditacije visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj.

 

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević je, na pres konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade, rekao da je u pitanju informacija o tekućem problemu koji se tiče akreditacije visokoškolskih ustanova u Republici Sroskoj, prije svega dva javna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

 

„Problem sa Agencijom za osiguranje kvaliteta i razvoj visokog obrazovanja BiH traje već određen period i mi smo sad došli u situaciju koja prijeti da eskalira”, rekao je ministar i objasnio da je delegacija Evropske unije u BiH dala rok da se do 31. marta 2019. godine izvrši reakreditacija visokoškolskih ustanova, kako bi one mogle biti upisane u državni registar koji vodi Agencija na nivou BiH.

 

Ministar Rajčević je naglasio da upisom u državni registar diplome stečene na visokoškolskim ustavnovama u čitavoj BiH postaju validne, odnosno prepoznate u međunarodnim okvirima, čime se osigurava nastavak učešća visokoškolskih ustanova u raznim međunarodnim projektima, između ostalog u ERASMUS + programu.

 

„Međutim, zbog konstantnog odbijanja direktora Agencije za osiguranje kvaliteta i razvoj visokog obrazovanja BiH Envera Halilovića da se razgovara o ovim stvarima i da se problem riješi na prihvatljiv i kompromisan način, mi smo sada u situaciji da ovaj problem može da izazove negativne posljedice po studente, i to ne samo studente u Republici Srpskoj, nego u čitavoj BiH”, istakao je ministar visokog obrazovanja i rekao da će doći do paralize čitavog sistema visokog obrazovanja u BiH ako ovo pitanje ne bude riješeno.

 

Ministar Rajčević rekao je da je donošenjem okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH, Agencija BiH dobila određene nadležnosti, prije svega u ispoljavanju međunarodnog subjektiviteta BiH po ovim pitanjima, i da to niko ne spori.

 

„Međutim, Agencija BiH konstantno, putem svog direktora, nastoji da prenese ustavom zagarantovane nadležnosti Republike Srpske, odnosno entiteta, na nivo BiH i to je za nas aposolutno neprihvatljivo. Republike Srpska ima svoje ustavne okvire i to je crvena linija preko koje Republika Srpske neće nikada preći”, rekao je ministar.

 

Rajčević je apelovao da se izađe iz situacije u kojoj jedan direktor agencije na nivou zajedničkih institucija BiH zapravo stavlja čitavu BiH u funkciju njegovog taoca.

 

„Apelujem i na Savjet ministara, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH da utiču na direktora Halilovića kako bi se ovaj problem prevazišao i kako bi se krenulo dalje u proces reakreditacije svih visokoškolskih institucija u BiH, kako se ne bismo dovodili u pitanje kompletan sistem visokog obrazovanja u BiH”, rekao je on.

 

Direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Biljana Vojvodić istakla je da su visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj akreditovane, da njihove akreditacije važe do 2020. godine i da ispunjavaju sve svoje obaveze koje se odnose na poštovanje zakona i obezbjeđivanje kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja.

 

„Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske je uspostavljena 2011. godine, a naše visokoškolske ustanove su prve akreditovane visokoškolske ustanove u BiH, te su zbog toga prve upisane u registar koji se vodi na nivou BiH i sada su došle prve u postupak reakreditacije”, objasnila je direktorica.

 

Ona je rekla da su visokoškolske ustanove Republike Srpske ispunile svoje obaveze u smislu blagovremenog podnošenja zahtjeva za reakreditaciju i da je u skladu s tim podnesen i zahtjev za imenovanje komisija Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

 

„Taj zahtjev je upućen prije 9 mjeseci. Na veliki broj naših urgencija i zahtjeva da se komisije imenuju, nažalost nismo došli do imenovanja komisija koje bi obavile eksternu evaluaciju”, naglasila je direktorica Agencije.

 

Ona je ponovila da problem u komunikaciji između dvije agencije nastaje u tome što direktor Agencije BiH pogrešno tumači nadležnosti u oblasti akreditacije.

 

„Njegov stav je da akreditacija nije dio obrazovnog sistema već da je to proces koji je van obrazovanja i da kao takav ne podliježe osnovnoj ustavnoj odredbi koje obrazovanje daje u nadležnost entitetu Republika Srpska, kantonima u FBiH i Brčko Distrktu. To je potpuno neutemeljeno i porešno tumačenje”, istakla je direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.

 

Direktorica Vojvodić je naglasila da će Agencije učiniti napore da se i ovaj postupak reakreditacije, odnosno eksterne evaluacije od strane komisije stručnjaka obavi u rokovima koje je zadala Evropska komisija.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *