Vlade Srpske i Srbije planiraju izgradnju istraživačke stanice

Politika

Vlade Srpske i Srbije planiraju na području Osmaka da izgrade najsavremeniju istraživačku stanicu za razvoj mladih talenata. Kazao je ovo ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenada Popovića tokom današnjeg sastanka u Beogradu sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđanom Rajčevićem.

 

Na sastanku je istaknuto da je Srbija spremna da ostvari najčvršću saradnju sa Srpskom u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, a u cilju izgradnje jedinstvenog inovacionog ekosistema i razvojne politike, koji će omogućiti ostanak mladih i ubrzani razvoj ekonomije zasnovan na inovacijama i znanju.

 

Kako je saopšteno iz Vlade RS, Rajčević je u razgovoru sa Popovićem istakao da je izuzetno zadovoljan što je njegova prva posjeta van Republike Srpske, u svojstvu ministra, bila upravo posjeta Srbiji.

 

– Srbija je načinila krupne korake u razvoju svog inovacionog ekosistema. Želimo da učimo iz njenih iskustava i da primjenimo dobre modele koji su u Srbiji donijeli rezultat, a taj rezultat se danas lako vidi kroz veliki broj svjetski priznatih inovacionih kompanija koje posluju u Srbiji, ali i kroz obrazovanje i razvoj inženjera koji su verovatno najbolji u ovom dijelu Evrope- istakao je Rajčević.

 

On je naveo da je Republika Srpska stavila fokus na razvoj ekonomije zasnovane na modernim principima.

 

To su, kako ističe Rajčević, principi korišćenja znanja, digitalizacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, jačanja saradnje nauke i privrede.

 

– Osim toga, Republika Srpska ima odličnu geografsku poziciju, konkurentni privredni ambijent u smislu energetskih resursa i mreže autoputeva, i zbog toga smatramo da ispunjavamo sve infrastrukturne preduslove da na našoj teritoriji privlačimo najbolje inovacione kompanije i razvijamo našu ekonomiju- kazao je Rajčević.

 

Ministar Popović je naglasio da je Srbija spremna da u potpunosti stavi na raspolaganje svoje znanje i iskustvo u izgradnji inovacionog ekosistema, kao i da finansijski podrži izgradnju inovacione infrastrukture u Republici Srpskoj.

 

– Naše dvije vlade nastavljaju da rade na realizaciji zajedničkih projekata u gradu Zvorniku i opštini Osmaci u Republici Srpskoj. U Zvorniku, zajedno sa Tehnološkim fakultetom u ovom gradu, radimo na izgradnji inovacionog startap centra, po uzoru na takve centre u Srbiji, dok u opštini Osmaci želimo da napravimo najsavremeniju istraživačku stanicu za razvoj mladih talenata, po ugledu na Petnicu kod Valjeva- istakao je Popović.

 

On je ocijenio da će ova dva projekta, osim uticaja koji će imati na privredni rast kroz stvaranje dodatne ekonomske vrijednosti i obrazovanje mladih inženjera, značajno doprinijeti i čvršćoj integraciji srpskog naroda sa obe strane Drine.

 

Popović je istakao da će ova dva projekta biti tema zajedničke sednice Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, koja će biti održana u četvrtak 28. februara u Beogradu.

 

Bilateralnom sastanku ministra Rajčevića i ministra Popovića, prethodio je radni sastanak koji su dvojica ministara održali sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stefanovićem, dekanom Tehnološkog fakulteta u Zvorniku Miladinom Gligorićem, kao i načelnikom opštine Osmaci u RS Ljubom Petrovićem.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *