Višković: Nema razgovora o odšteti nakon presude Karadžiću

Politika

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da Vlada nije spremna da razgovara o najavljenoj inicijativi udruženja porodica žrtava rata iz Federacije BiH da traže odštetu od Srpske nakon osuđujuće presude bivšem predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu.

 

Višković je rekao novinarima u Banjaluci da su i ranije pokretane slične inicijative prema Srbiji.

 

– Ovo nema veze sa Srpskom i riječ je o individualnoj presudi pojedincu, iako je u tom momentu bio predsjednik Srpske. Ovo nije presuda Republici, pa o takvoj inicijativi niti razmišljamo, niti nas zanima – rekao je Višković.

 

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je juče prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

 

Podsećamo, da su advokati iz Federacije BiH masovno proteklih godina podnosili pojedinačne i kolektivne tužbe protiv Republike Srpske u kojima su porodice žrtava rata i logoraši tražili naknade zbog pretrpljenih fizičkih i duševnih bolova, kao i zbog života u opkoljenom Sarajevu.

 

Međutim, kako predstavnici Republike Srpske tvrde svake godine se u FBiH pokrene takva kampanja kako bi se Srpska dovela do bankrota.

– Srpska ne može da odgovara za nešto što postoji osuđujuća presuda za pojedinca koji je počinio krivično djelo, kao na primjer za policajca, vojnika, komadanta vojne jedinice ili generala Vojske RS – ranije su za Srpskainfo izjavili predstavnici udruženja proistekli iz odbrambeno – otadžbinskog rata.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *