Internet prevare najčešće u finansijskom poslovanju

Ekonomija

U Republici Srpskoj treba što više raditi na zaštiti od internet prevara, koje su najčešće u oblasti finansijskog poslovanja, izazivaju veliku materijalnu štetu pojedincima i privrednim društvima, a veoma teško se dokazuju i procesuiraju, rečeno je danas u Banjaluci na info-danu “Internet prevare-pravni i tehnički aspekti”.

 

Na skupu, u organizaciji Područne privredne komore Banjaluka i Advokatske firme “Sajić”, na kojem su govorili i predstavnici MUP-a Srpske, banaka, te IT stručnjaci, istaknuto je da je neophodno što više obuke.

 

Menadžer sektora za sistem integracija u kompaniji “Lanako” Živan Đuračković rekao je da je edukacija radnika veoma značajna, pogotovo u malim i srednjim preduzećima, koja, kako je naveo, nemaju razvijenu svijest o čuvanju informacija, a internet postaje sve otvoreniji za kriminalce.

 

“Da bi se zaštitili od internet prevara neophodno je ispravno ponašanje za računarom, od kuće pa do firme, a mala i srednja preduzeća treba da podignu na viši nivo mjere zaštite, jer su internet napadi sve češći i mogu izazvati veliku štetu”, naglasio je Đuračković.

 

Stručni saradnik u Advokatskoj firmi “Sajić” Tijana Milačić rekla je da su internet prevare najčešće u oblasti finansijskog poslovanja.

 

“Naši klijenti se najčešće susreću sa hakovanjem mejlova, što pričinjava znatnu materijalnu štetu privrednom društvu”, rekla je Milačićeva novinarima u Banjaluci nakon info-dana.

 

Prema njenim riječima, Odjeljenje u Upravi kriminalističke policije MUP-a Srpske za visokotehnološki kriminal se trudi da olakša prijavu ovakvih krivičnih djela.

 

Ona je navela da se ova advokatska firma najčešće susreće sa hakovanjem mejlova i uskraćivanjem pristupa serveru gdje se traže određena novčana sredstva, najčešće u bitkoinima.

 

Milačićeva je naglasila da problem za privredna društva predstavlja i način nadoknade štete, jer su u mnogim slučajevima počinioci strana lica, pa ih je neophodno procesuirati u tim državama.

 

“Samim tim nastaju veći troškovi, pa u većini slučajeva oštećeni odustaju od sudskog postupka”, pojasnila je Milačićeva.

 

Ona je navela i slučaj kada je promijenjen broj žiro računa na fakturi i iznos koji je trebalo da bude uplaćen na račun jedne firme otišao na račun fizičkog lica u drugoj državi.

 

Agencije

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *