Tužilaštvo BiH naredilo istragu protiv ministra Mektića

Politika

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

 

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima -zloupotreba položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (članak 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (članak 235. KZ BiH), saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Kako je navedeno u saopštenju, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine.

 

S obzirom da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti, poručili su iz Tužilaštva BiH.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *