Čavić: Nema sektora bez viška radnika

Politika

Poslanik Narodnog demokratskog progresa (NDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Dragan Čavić smatra da nema nijednog sektora u RS u kojem ne postoji višak radnika. Otpuštanja, za sada, neće biti.

 

“Nemojte se zavaravati, jer su lokalne zajednice tipičan primjer za to,” rekao je Čavić u obraćanju parlamentu tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

 

Pita da li je normalno da danas postoje opšine u RS u kojima se 75 posto njihovih buto prihoda troši za bruto plate.

 

“Takve lokalne zajednice su postale mjesto za zapošljavanje činovnika, a ne izvršavanje zakonskih obaveza koje one imaju prema korisnicima usluga,” dodao je on i naveo da, ukoliko se žele ograničiti troškovi po tom osnovu, onda u Zakonu o budžetskom sistemu treba ograničiti da se maksimalno 35 posto izvornih prihoda izdvaja za bruto plate.

 

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo je istakao da se RS mora suočiti s viškom radnika, iako taj problem odgađa godinama.

 

Preveliki broj zaposlenih u administraciji, koji je prisutan u većini opština stvara, kako je rekao, nepotrebne troškove.

 

Bundalo je dodao da to pitanje treba sistemski riješiti, a umjesto otpuštanja radnicima ponuditi novi posao.

 

“Treba više hrabrosti, odlučnosti i kreativnosti da se ovo pitanje riješi,” kazao je.

 

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nedeljko Ćorić kaže da neće biti otpuštanja radnika u administracijama lokalnih samouprava, niti je to predviđeno Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

 

“Usklađivanje broja radnika ne znači njihovo otpuštanje. Ukoliko je potrebno, u RS možemo donijeti zakon ili odluku kojima bi bilo zabranjeno zapošljavanje administrativnih radnika na svim nivoima, ali ovo bi moralo biti urađeno uz kvalitetnu analizu da ne bismo ostali bez neophodnog kadra,” rekao je Ćorić.

 

U obrazloženju Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi predloženo je da se rok za usklađivanje broja zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi produži do 30. juna 2021. godine.

 

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je naveo da je to bila sugestija Saveza opština i gradova u RS, a na osnovu prijedloga iz jedinica lokalne samouprave.

 

Savez je kao razlog za produženje roka naveo da opštine koje imaju obavezu usklađivanja broja zaposlenih, nisu u mogućnosti da tu obavezu izvrše u zakonom propisanom roku, te da bi im optimalan rok bio dvije godine.

 

Skupštinska rasprava o ovom zakonu, koja je nastavljena od sinoć, često je odstupala od teme.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *