Čubrilović: Za Narodnu skupštinu RS 9. januar je istorijska činjenica

Politika

Predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović upoznao je danas članove Odbora za ustavna pitanja sa zvaničnom odlukom Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara kao dana Republike Srpske.

 

Kako je saopšteno iz NSRS, ova zakonodavna institucija je 19. aprila zvanično zaprimila spornu odluku Ustavnog suda BiH.

 

– Odluka Ustavnog suda BiH u predmetu broj: U-2/18 kojom se usvaja zahtjev dijela delegata jednog kluba u Vijeću naroda Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske zvanično je zaprimljena u NSRS 19. aprila. Ta odluka je objavljena u „Službenom glasniku BiH“ i stupila je na snagu – navodi se u saopštenju.

 

Čubrilović je obavijestio članove odbora da Ustavni sud u spornoj odluci nije osporio pravo Republike Srpske da proglasi i slavi svoj Dan Republike, već je naveo da 9. januar nije ustavan. On je još naveo da u odluci nisu navedeni ni argumenti ni razlozi koji obrazlažu zbog čega je sud presudio na ovaj način.

 

– Za Narodnu skupštinu je 9. januar istorijska činjenica ustanovljenja Republike Srpske i tako će i ostati- naglasio je Čubrilović.

 

Iz NSRS je saopšteno da je Odbor za ustavna pitanja na današnjoj sjednici utvrdio odgovore Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 27. i člana 31.stav 4. Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno – otadžbinskog rata Republike Srpske i za ocjenu ustavnosti člana 10. st. 3, 4. i 7. Zakona o porezu na dohodak.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *