Mektić najavio izmještanje migranata iz “Bire” i “Mirala”

Politika

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić najavio je da će čim se steknu uslovi na terenu početi izmještanje migranata iz centara “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši na novu lokaciju, radi poboljšanja života građana u Unsko-sanskom kantonu.

 

Tokom susreta Mektića sa delegacijom parlamentaraca okupljenom oko Kluba za evropske integracije i bezbjednosna pitanja u parlamentu BiH konstatovano je da se situacija sa migrantima najviše odražava na Unsko-sanski kanton i da je neophodno izmještanje migrantskih centara iz naseljenih mjesta, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

 

Mektić je naglasio da je za upravljanje migrantskom krizom ključno jačanje zaštite istočne granice, te je i od parlamentaraca zatražio podršku za popunjavanje nedostajućeg broja policajaca i službenika u Graničnoj policiji i Službi za poslove sa strancima BiH.

 

Mektić je danas informisao delegaciju parlamentaraca, u kojoj su bili Jasmin Emrić, Edita Đapo, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić i Dženan Đonlagić, o trenutnoj situaciji i planovima za upravljanje migracijama.

 

On je naveo ključne probleme, prvenstveno što na nivou EU ne postoji zajedničko rješenje, dodajući da migranti prolaze preko zemalja članica EU, odnosno Grčke i Bugarske.

 

Mektić je rekao da se ne poštuju propisani sporazumi o readmisiji, odnosno mogućnosti vraćanja ilegalnih migranata u zemlje kroz koje su prošli.

 

On je ukazao i na nekorektno ponašanje susjednih zemalja, koje migrante propuštaju preko svoje teritorije ili ih čak ilegalno vraćaju u BiH.

 

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH prenijeli su prijedloge i utiske koje su stekli nakon nedavne posjete privremenim prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *