Šarović i Ljajić najavili kontramjere

Politika

Ukoliko Kosovo ne ukine takse do samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula, BiH i Srbija će razmotriti uvođenje različitih modela kontramjera.

 

Ovo je jedna od poruka sa sastanka zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, sa kojim je razgovarao o daljim koracima po pitanju diskriminatorskih taksi koje za robu iz dvije države i dalje primjenjuju prištinske vlasti.

 

Šarović je istakao da je za posljednjih šest meseci Bosna i Hercegovina isporučila 27 miliona evra robe manje na Kosovo nego u istom periodu prošle godine, što je pad od 97 odsto. Primjera radi, u prva četiri mjeseca ove godine plasirano je robe u vrijednosti od svega 500 hiljada evra.

 

Ljajić je istakao da je od 21. novembra, kada su takse uvedene, do 21. maja, Srbija na Kosovo isporučila za 189,5 miliona evra manje robe u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja pad od čak 80 odsto. To praktično, znači ukazao je Ljajić, da je šteta nešto veća od milion evra dnevno.

 

Dvojica ministara su zaključila i da građani na Kosovu takođe trpe štetu zbog uvedenih taksi, jer su cijene na malo povećane za 5,3 odsto, spoljnotrgovinski deficit je povećan za 5,4 odsto, a uvoz robe za 6,4 odsto.

 

Takođe, na sastanku je konstatovano da su zbog taksi gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzrokovana politička šteta za normalizaciju odnosa u regionu.

 

Zbog svega toga, Šarović i Ljajić su se složili da bi dvije države trebalo da zajednički nastupaju i sprovode koordinisane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje pritiska za ukidanje taksi.

 

S druge strane, od Evropske komisije će se zatražiti veći angažman na hitnoj reformi CEFTA sporazuma.

 

“Zbog uvedenih taksi prema dvije države od strane institucija u Prištini, CEFTA de facto ne postoji u onom obliku u kome je formirana prije 13 godina”, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *