Čavka: Neka nalogodavac referenduma plaća odbranu iz svog džepa!

Politika

Proveli su referendum kao dio antidržavne kampanje u službi predizborne kampanje SNSD-a, a sada očekuju da im se sredstva za odbranu osiguravaju od javnih para, kazao je Čavka.

Poslanik Kluba Domovina u Narodnoj skupštini RS, Admir Čavka, nije prisustvovao raspravi na današnjoj sjednici Parlamenta koja se tiče provedenog referenduma o Danu RS, 9. januaru.

Čavka je rekao da i opozicija i vlast nastavljaju raspravu o “potpuno potrošenoj temi”.

-Tužilaštvo BiH provodi istragu u okviru koje se utvrđuje odgovornost o organizaciji referenduma. Sada entitetska komisija koja je provela referendum traži novac od Vlade RS i osiguranje sredstava za pravnu zaštitu članovima komisije u sudskim procesima. Dakle, proveli su referendum kao dio antidržavne kampanje u službi predizborne kampanje SNSD-a, a sada očekuju da im se sredstva za odbranu osiguravaju od javnih para, kazao je Čavka.

On je najavio da će se poslanici Koalicije “Domovina” vratiti u skupštinske klupe čim rasprava o 9. januaru bude završena.

-Naša dužnost kao zastupnika je da štitimo javna sredstva i nećemo ni da učestvujemo u pregovorima o tome ko će platiti odbranu onih koji su se ogriješili o zakon. Ako nemaju ličnih sredstava, zna se koji je postupak za besplatnu pravnu pomoć, ako im to nije dovoljno, neka ima nalogodavac plaća odbranu iz svog džepa. Sedamdeset hiljada ljudi je napustilo državu, a mi se i dalje bavimo trivijalnim stvarima. Zašto danas nije glavna tema pitanje novih zakonskih prijedloga o obrazovanju, zaključio je Čavka.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *