Stojčinović dao otkaz da se izvuče od odgovornosti?

Politika

Ispitivanje krivične odgovornosti doskora nedodirljivog zamjenika pravobranioca za Banjaluku Mirka Stojčinovića, koji je u poslednja dva mjesca istjeran na “čistinu” i čija je ostavka juče prihvaćena, označilo bi veliku pobjedu aktuelne gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem.

Podsjetimo, Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske prihvatila je juče ostavke glavnog pravobranioca Srpske Danijele Novaković i zamjenika pravobranioca u Banjaluci Mirka Stojčinovića. U obrazloženju ostavke Stojčinović je napisao da je posao obavljao stručno, profesionalno i časno vodeći računa o interesima Republike Srpske i grada Banjaluka dok je Novakovićeva napisala da podnosi ostavku zbog prelaska na novu dužnost.

Za Stojčinovićevu ostavku, pored prošlogodišnjeg nastupa Novakovićeve pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS kada je rekla da je imala pritiske na rad te da joj je Stojčinović prijetio, najvjerovatnije je zaslužan i gradonačelnik Banjaluke koji mu se javno usprotivio. Nedavno je u otvorenom pismu obavjestio ministra pravde Antona Kasipovića šta misli o radu dojučerašnjeg zamjenika pravobranioca.

Radojičić je izrazio nadu da će novi šef banjalučkog Pravobranilaštva mnogo bolje i efikasnije zastupati grad u brojnim sporovima u vezi sa gradskom imovinom nego što je to činio dosadašnji prvi čovjek ove institucije Mirko Stojčinović.

– Nas pravobranilac ne interesuje po imenu i prezimenu, nego samo da radi efikasno i da štiti gradsku imovinu – rekao je Radojičić.

Radojičić je optužio Stojčinovića da je, u više navrata, računajući i kontroverzni slučaj zemljišta Poljoprivredne škole, nanio ogromnu štetu gradu Banjaluci. Žaleći se Kasipoviću u pismu je naveo da se Stojčinović na svoju ruku odrekao protivtužbe protiv “Binga” u iznosu od 20 miliona maraka.

U grupu spornih predmeta u okviru tog slučaja uvrstio je i upravni spor oko nekretnina u naseljima Lazarevo, Drakulić i Derviši.

– Svi pobrojani predmeti imaju za posljedicu imovinsku štetu za grad. Iz postupanja banjalučkog Pravobranilaštva stiče se utisak da ovaj organ nije opredjeljen da štiti interese grada na zakonit način – naveo je u pismu Radojičić.

On je naglasio da je primarni interes grada efikasno Pravobranilaštvo, koje, prema postojećem zakonu, i dalje zastupa grad u brojnim postupcima u vezi sa milionima vrijednim nekretninama i zemljištem.

– Gradske vlasti nezadovoljne su postupanjem banjalučkog Pravobranilaštva u nizu sudskih postupaka, od spora u vezi sa vlasništvom nad zgradom u kojoj je Radnički univerzitet, do zemljišta Poljoprivredne škole i objekata na Zapadnom tranzitu. U svim tim slučajevima izostala je blagovremena reakcija banjalučkog Pravobranilaštva – naglasio je Radojičić i dodao da je osnovni interes grada da se zaštiti gradska imovina, te da se pitanjem eventualne krivične odgovornosti Stojčinovića trebaju pozabaviti nadležne instiucije.

Trebao biti smijenjen

Lider NDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić smatra da Stojčinović uopšte nije ni trebao dati ostavku već da je trebao biti smijenjen.

– Protiv zamjenika pravobranioca treba otvoriti krivični postupak. Njegova i ostavka Danijele Novaković su samo kompromisno rješenje – rekao je Čavić u Skupštini i dodao da je zbog zemljišta Poljoprivredne škole primio prijetnje smrću.

On smatra da je ponuđeno riješenje sizifovsko te da će se zamjenik pravobranioca neopravdano “izvući”.

– Umjesto da je provedena istraga neko je rekao: “Ne dirajte đavla. Ne čačkajte.” Umjesto da čovjek završi u krivičnom postupku zbog nagrubljih prijetnji jednoj dami, pogotovo ženi koja je vrlo osjetljiva zbog svojih privatnih razloga i koja je završila tog dana u bolnici, da čovjek ne vjeruje, mi danas imamo to neko sizifovsko rješenje – zaključio je Čavić.

srpskacafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *