SDS traži da se medicinskim sestrama prizna fakultetska diploma

Politika

Stotine medicinskih sestara se doškolovalo i sad imaju status diplomirane medicinske sestre od 180 ili 240 ECTS bodova. To u većini zdravstvenih ustanova nije valorizovano i nije prepoznato u sistematizacijama, poručio je član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS Slobodan Stanić.

 

– I dan danas na univerzitetima završavaju diplomirane medicinske sestre koje i dalje nisu prepoznate u sistematizacijama zdravstvenih ustanova. Sada je prilika da se kroz izradu Zakona o djelatnostima u zdravstvu ovo pitanje pomjeri sa mrtve tačke – naglasio je Stanić.

 

On smatra da visoku stručnu spremu treba priznati medicinskim sestrama koje obavljaju složene poslove.

 

– Predlažemo da se standard obrazovanja prilagodi težini i organizovanosti radnog mjesta i za sada pozivamo na priznavanje visoke stručne spreme diplomiranim sestrama koje rade u jedinicama intenzivne medicine i liječenja, u jedinicama za anesteziju i reanimaciju kao i instruumentarkama na odjelima neurohirurgije, grudne hirurgije, abdomimalne hirurgije, urologije i drugih hirurških grana – rekao je Stanić.

 

Osim toga, predlaže, visoku stručnu spremu bi trebalo priznati sestrama koje rade na podjeli citostatika “gdje na neki način škode i svome zdravlju, sestrama na ginekologiji i akušerstvu kao i sestrama na odjelima za nedonoščad”.

 

– Na ovaj način bi se postiglo poboljšanje ukupnog položaja medicinskih sestara i time bi se smanjio odlazak najpotrebnijih profila u zdravstvu – smatra Stanić, dodajući da se trenutno medicinskim sestrama sa visokim obrazovanjem ometa i napredak u poslu.

 

Po njegovim riječima, resorno ministarstvo treba da izradi inovativne načine plaćanja radnika u zdravstvu gdje će primanja biti vezana za obim i kvalitet zdravstvene zaštite.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *