Zvizdić: Neophodno pojačano prisustvo američkih službenika u BiH

Politika

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je u Vašingtonu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove SAD i specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan u Stejt departmentu Metjuom Palmerom i bivšom ambasadorkom SAD u BiH Morin Kormak o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu.

 

Zvizdić je zahvalio na podršci i rekao da su SAD bile, jesu i ostaju najvažniji, najmoćniji i najkonzistentniji prijatelj i saveznik BiH u očuvanju njene cjelovitosti, zaštite njenog suvereniteta i jačanju njenog državnog kapaciteta, da su najzaslužnije za brojne segmente institucionalnog jačanja Bosne i Hercegovine, te da zbog toga BiH treba i dalje biti pouzdani partner Amerike na području zapadnog Balkana.

 

On je posebno potcrtao da međusobno razumijevanje i dobru političku saradnju treba unaprijediti i dodatno proširiti i na polje ekonomske saradnje i povećanog nivoa američkih investicija u razvojne sektore u BiH.

 

– Neophodno je pojačano prisustvo američkih službenika u BiH – rekao je Zvizdić, pozivajući investitore iz SAD da ulažu u BiH, a građane SAD da u što većem broju posjećuju BiH gdje će imati prijateljsko okruženje.

Tokom razgovora, specijalni izaslanik Palmer je rekao da je Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih faktora stabilnosti na području zapadnog Balkana i da SAD ostaju snažno privržene zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, kao i očuvanju stabilnosti i sigurnosti kroz nastavak procesa euroatlantskih integracija.

 

Složili su se da je za proces evropskih i NATO integracija ključno poštivanje vladavine prava, što predstavlja jednu od najvažnijih i temeljnih vrijednosti demokratskih država. Posebno su istaknuli da mir i stabilnost nemaju alternativu za ekonomski napredak i saradnju zemalja u regionu.

 

Zvizdić i Palmer su razgovarali i o razlozima neformiranja vlasti u BiH, navodeći da je najveći problem u neprihvatanju Godišnjeg nacionalnog programa, kao preduslov za daljnje NATO integracije BiH. Rekli su kako je važno ispuniti taj uvjet, kao i da je potrebno što prije formirati vlast, imajući u vidu najbolji interes za BiH, i uz neizostavno poštivanje važećih zakona, odluka i strategija usvojenih od strane nadležnih institucija.

 

Palmer je naglasio da SAD ostaju snažno posvećen i iskren prijatelj Bosne i Hercegovine u svim reformskim procesima i integracijama koje vode ka bezbjednosti, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu, te da se pitanje procesa NATO integracija razumije kao pitanje vladavine zakona, povećanja nivoa bezbjednosti što, na bazi dokazanih iskustava, vodi ka ukupnoj stabilizaciji i povećanom nivou domaćih i privlačenju stranih investicija, novim radnim mjestima, zadržavanju mladih osoba i kvalitetnijem životnom.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *