PIK pozvao Republiku Srpsku da odustane od referenduma

Politika

“Ustavom BiH nedvosmisleno je utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH. U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum.”

Ovo je navedeno u izjavi koju su usaglasili ambasadori zemalja članica Savjeta za provođenje mira (PIK) na sjednici održanoj u Sarajevu. Svoje mišljenje izdvojila je Rusija jer, kako je rekao ambasador ove zemlje u BiH Petar Ivancov, “u tekstu izjave se samo osuđuje i prijeti”.

Upravni odbor PIK-a ce nastaviti pratiti ovo pitanje i dalji razvoj dogadaja”, zaključeno je u izjavi. Zajednički stav, za koji je potreban konsenzus, nije postignut s obzirom na to da je Rusija izdvojila svoje mišljenje.

“Nismo podržali tekst zajedničke izjave jer se u njemu samo prijeti i osuđuje. Smatram da se do rješenja problema koji postoji može doći, prije svega, dijalogom”, rekao je Ivancov.

Ambasador Rusije je dodao da se o potrebi za dijalogom priča još od novembra 2015. godine kada je i donesena odluka Ustavnog suda BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *