Burne reakcije na odluku PIK-a o referendumu u RS

Politika

Nakon odluke PIK-a koji je pozvao vlasti Republike Srpske da ne održe referendum, uslijedile su brojne reakcije političkih zvaničnika iz RS i Federacije BiH.

– Nije prvi put da je PIK u funkciji bošnjačke politike, i ne pamtim da je ikada definisao bilo kakve stavove koji su bili nepristrasni i dobri za sve u BiH – rekla je premijerka Srpske, Željka Cvijanović, reagujući na izjavu ambasadora Upravnog odbora PIK o referendumu o Danu Republike.

Ona je istakla da je na isti način funkcionisao i visoki predstavnik donoseći godinama odluke unaprijed naručene iz Sarajeva, uglavnom kratkovide i štetne po unutrašnje odnose u BiH.

Potpredsjednik NS RS, Nenad Stevandić, izjavio je da današnja izjava ambasadora Upravnog odbora PIK kojom pozivaju vlasti RS da ne održe referendum o Danu Republike, ima za cilj da se napravi što napetija situacija.

– Ukoliko smatraju manje bitnim entitete nego državu, nevjerovatno je da su toliko obratili pažnju na stvar koja bi za svaku državu trebala biti banalna, jedan praznik u entitetu i od toga naprave pitanje stabilnosti ili nestabilnosti, života ili smrti – naveo je Stevandić.

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, izjavio je da se očekivalo da će PIK pod određenim pritiskom doneti odluku u kojoj nedostaje dovoljno argumentacije za uvid u to šta je sporno u sadržaju referendumskog pitanja.

– Izjava se jednima sviđa, a nama se ne sviđa. Ona je žestoka i vjerovatno donesena pod određenim političkim pritiskom iz Federacije BiH, ali ne može, niti treba da proizvede političke turbulencije u BiH – rekao je Borenović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je potvrdio da je izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasjedanju članica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIK) u BiH bilo i očekivano.

– Nažalost, izdvojeno mišljenje Rusije je bilo očekivano. Rusija već izvjesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom će doneti štetu svima, i BiH, i RS, i regionu, a u konačnici i Rusiji – naglašava Izetbegović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *