Izetbegović: Haški sud donio političku odluku

Politika

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, rekao je da sud u Hagu nije donio odluku niti se pozvao na članove vlastitog Statuta jer da se oslonio na vlastite dokumente ne bi mogao odbiti mandat Sakiba Softića.

Izetbegović je rekao da je sud donio političku odluku i odigrao političku igru.

“Registar suda je zatražio stav o reviziji znajući da zajedničkog stava nema. Sud nema pravo na ciničke manipulacije, a cinizam je tražiti novu i ničim propisanu saglasnost da se proces nastavi, od onih koji se jasno protive njegovom nastavljanju” – rekao je Izetbegović i još dodao

“Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da se pravda postigne, istina sazna i revizija pokrene. Učinićemo sve da se nadjača nepravda”.

Na pitanje o narednim koracima odgovorio je da je na vezi sa međunarodnim ekspertima koji su pravili aplikaciju pa će vidjeti šta će dalje.

Na ranije iznesene komentare Radončića, Suljagića i drugih Izetbegović je izjavio da:

“Radončić je zadnja ličnost koja mene može komentarisati, irelevantan je i on i njegovi stavovi”

Još je dodao da su ga mnogi nominalno podržavali jer su se bojali reakcije Bošnjaka, pa su iščekivali ovakav ishod.
Izetbegović je na kraju rekao da je ovo za njega težak udarac “I kao Bošnjaka i kao političara”, ali da bi bilo puno gore da ovo nisu uradili.

Istakao je da zahtjev ranije nije mogao biti podnesen jer nisu imali sve dokaze. Dokazi su se kompletirali završetkom suđenja Ratku Mladiću.

“Očekivao sam istinu i da na njoj izgradimo zdrave odnose, odgovorio je Izetbegović na pitanje šta je zapravo bio cilj”.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *