Čović: Razotkriven parasistem koji želi da upravlja državom

Politika

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je da je iz medija doznao za pismo Međunarodnog suda pravde iz maja prošle godine u kojem se osporava mandat Sakiba Softića da zastupa Bosnu i Hercegovinu kao agent pred ovim sudom.

– Zapravo, razotkrilo se postojanje parasistema. Vi ste imali pisani odgovor od jedne takve institucije kakav je Međunarodni sud pravde u Hagu prema državi BiH i jedan dio administracije, u ovome konkretnom slučaju administracije iz Sarajeva, je potpuno u stanju od javnosti skloniti taj podatak. I ne samo to. Ne samo prikriti tu informaciju od hrvatske ili srpske javnosti, nego bošnjačku javnost okupiti i potpuno joj zamaskirati taj podatak uvjeravajući je da ima smisla raditi na reviziji – izjavio je Čović u intervjuu za „Večernji list“.

On upozorava da ako neko može takav službeni dokument iz jedne međunarodne pravne institucije izdvojiti od oka javnosti i čuvati samo za sebe, onda je to, kako kaže, najdublje zadiranje u ustavni poredak jedne države.

– Sada čekam da se strasti smire i da raspravimo o toj temi. Da je kojim slučajem to napravio Hrvat, bilo bi sve deklarisano kao državni udar, udar na Ustav BiH…, našlo bi se toliko sočnih sadržajnih poruka i bilo bi nezamislivo da ta osoba uopšte bude ikada više politički aktivna. Poslije svega toga, ipak smo čuli rasprave i izjave kako se radilo o strateškoj odluci koja opravdava čak i ovakav čin – rekao je Čović.

Kako navodi, parasistem – obavještajni, policijski, institucionalni mora doći na potpuno preispitivanje.

On smatra da je BiH u najdubljoj institucionalnoj krizi od 1995. godine. Uvijek je, kaže, bilo paralelizama, od obavještajnog sektora i po cijelom svijetu, ali ako se to radi unutar jedne države, onda je to jako opasno.

Čović tvrdi da je ovaj slučaj sa sudom u Hagu „vrh ledenog brega nakon čega će se neminovno otvoriti bezbroj stvari koje će pokazati naše pojedinačne zasluge u posljednjih 20 godina te će se prepoznati organizatori tog parasistema koji iz sjene željeli upravljati državom“.

Večernji list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *