Ivanić: Perspektiva članstva u EU je veoma značajna za BiH

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić govorio je sinoć o evropskoj perspektivi BiH i regiona Zapadnog Balkana, na kongresu Evropske narodne partije koji se juče i danas održava na Malti

Predsjedavajući Ivanić ocijenio je ovogodišnji kongres veoma važnim za cijeli region, ali i za BiH jer su u fokusu rada teme koje se tiču budućnosti cijele Evrope i posebno oblasti Zapadnog Balkana. Naglasio je značaj usvajanja posebne Rezolucije o Zapadnom Balkanu, kojom se daje jaka podrška evropskoj budućnosti cijelog regiona.

U usvojenoj rezoluciji navodi se da je proces evropskih integracija jedan od najuspješnijih instrumenata za jačanje mira, stabilnosti, tržišne ekonomije i demokratskih principa. Evropska narodna partija pozvala je u usvojenoj rezoluciji članice i institucije Evropske unije da se više fokusiraju na region Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući PBiH Ivanić osvrnuo se na aktuelnu političku situaciju u BiH i regionu i naglasio da je perspektiva članstva veoma značajna za cijeli Zapadni Balkan.

”Svi problemi i tenzije u regionu imaju veliki uticaj na BiH, jer smo mi u srcu Balkana. Nama je evropska perspektiva veoma bitna i ja sam u tom pogledu, bez obzira na sve, ipak optimističan. Ako smo izolovani, unutrašnji sukobi i razlike su veći. U širem okruženju takva vrsta sukoba postaje manje relevantna”, rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH osvrnuo se i na obaveze koje pred BiH stoje na evropskom putu.

”Mi svoje obaveze moramo da ispunimo. Svjesni smo da to neće biti lako. Ipak, ako se pogleda situacija u BiH 22 godine poslije rata, napredak je, bez obzira na sve, vidljiv. Pozivam vas da radimo zajedno, da stabilizujemo region Zapadnog Balkana, a time i BiH”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić.

Dvodnevni kongres Evropske narodne partije održava se na Malti. Tema ovogodišnjeg kongresa Evropske narodne partije je „Budućnost Evrope”, a u fokusu kongresa su teme koje se tiču Zapadnog Balkana i Bregzita, kao i brojni izazovi s kojima se Evropa suočava, spoljna i bezbjednosna politika, migracije i terorizam.

Na kongresu Evropske narodne partije učestvuju brojni lideri iz Evrope i regiona, među kojima su i lideri Evropske unije, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, šefovi brojnih evropskih država i vlada, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i lideri evropskih političkih partija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH učestvuje danas i na Samitu lidera, koji će biti održan po završetku kongresa. Teme Samita su Bregzit i Zapadni Balkan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *