Hoće li Dodiku biti ukinute sankcije do 2018. godine?

Politika

Nema naznaka da bi američke sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku uskoro mogle da budu ukinute.

Prema rečima sagovornika “EuroBlica” bliskih Dodiku, postoje kontakti sa predstavnicima administracije u Vašingtonu, ali za sada nema signala da će zabrana putovanja u SAD i zamrzavanja imovine u toj zemlji biti stavljeno van snage.

– Istovremeno, imamo informacije da Ambasada SAD u Sarajevu želi da kontaktira sa Dodikom. Ambasadorka Kormak i njeni ljudi posećuju opštine u RS i imaju kontakt sa Vladom RS – kaže izvor.

Inače, Stejt department uglavnom jednom godišnje razmatra svoje crne liste i donosi odluke o izmenama ili ukidanju sankcija. U slučaju Dodika, sankcije su uvedene u januaru 2017. pa ne treba očekivati da se Vašington njegovim slučajem bavi pre kraja 2017. ili početkom 2018.

– Dodik ne oseća posledice sankcija SAD budući da nema imovinu u toj zemlji. Takođe, američka odluka ne utiče na zemlje EU, u smislu pridruživanja sankcijama. Dolazak većine ambasadora EU očekuje se na Ekonomskom forumu RS polovinom meseca na Jahorini – tvrdi izvor.

U Ambasadi SAD u Sarajevu kažu da ne postoji ustanovljen vremenski okvir za preispitivanje sankcija, niti postoje posebno utvrđeni uslovi koji bi mogli pokrenuti njihovo ukidanje.

– Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri ministarstvu trezora SAD, u konsultaciji sa drugim agencijama vlade SAD, odlučuje kada se osobe dodaju ili uklanjaju sa liste imena u sklopu Programa sankcija za Zapadni Balkan. Uklanjanje nečijeg imena sa te liste zahteva dugotrajnu i nezavisnu administrativnu proceduru – kažu u Ambasadi.

Republika Srpska (ni)je država

Sankcije Miloradu Dodiku SAD su uvele 17. januara, a potom 3. februara. Mada su mediji objavili da je administracija Donalda Trampa time potvrdila odluku ranije vlasti, to nije potpuna istina. Naime, u prvoj odluci tada odlazeće administracije Baraka Obame navedeno je “Republic of Srpska” što se prevodi kao država. Kada su to shvatili, Amerikanci su u ispravci uz Dodikovo ime naveli samo “Republika Srpska”.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *