Radončić: Zapadni Balkan ne smije biti prepušten sam sebi

Politika

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić izjavio je danas u Sarajevu da BiH očekuje da EU prestane sa politikom “otvorenih vrata” kojom već duže vrijeme ohrabruje milione migranata da iz Turske krene ka Evropi.

 

“Na današnjoj sjednici Savjeta ministara imali smo ozbiljan razgovor o migrantskoj krizi i njenom uticaju na BiH i zaključili da je za BiH najvažnija bezbjednost njenih građana, a potom bezbjednost migranata”, rekao je Radončić novinarima nakon vanredne sjednice Savjeta ministara o informacijama o migrantskoj krizi i preduzetim mjerama u vezi sa sprečavanjem pojave virusa korona u BiH.

 

Radončić je istakao da su i on i Ministarstvo bezbjednosti od Savjeta ministara dobili dodatna obavještenja da mogu suvereno razgovarati sa svim ključnim domaćim i međunarodnim faktorima koji se bave problemom migrantske krize.

 

“Zapadni Balkan ne smije biti prepušten sam sebi i ne smije da bude najslabija tačka na migrantskoj ruti ka EU”, rekao je Radončić.

 

On je najavio da će se vrlo brzo susresti sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, a možda i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom radi razmatranja trenutnog stanja u vezi sa migrantskom krizom.

 

“Ovo je kriza po sve nas i ja tu neću biti pesimista unaprijed”, rekao je Radončić.

 

Odgovarajući na pitanje kako pojačati istočnu granicu BiH s obzirom na to da je Dodik podsjetio da nema odluke Predsjedništva o angažovanju pripadnika Oružanih snaga na granicama, Radončić je istakao da je resurse Oružanih snaga moguće iskoristiti i iznajmljivanjem šatora i cisterni za pravljenje šatorskih naselja.

 

“Dodik je rekao da institucije BiH nemaju odgovor na ovu krizu, a istovremeno je povukao dva poteza koja nam ne pomažu. Jedan je da nije dozvolio angažovanje snaga `Fronteksa`, a danas smo dobili poruku da je on i protiv toga da Oružane snage BiH izađu i pomognu našim graničarima”, rekao je Radončić.

 

On je istakao da je ministre danas upoznao o činjenici da ilegalni migranti u šatorskim naseljima borave u Turskoj, te da nema razloga da u BiH budu smješteni u čvrste objekte.

 

“Mi i da hoćemo nemamo resurse za to”, ocijenio je Radončić i izrazio nadu da neće biti potrebe za formiranjem šatorskih naselja, te izrazio ubjeđenje da će EU i Grčka biti “na visini zadatka” kako bi BiH najcrnji scenario zaobišao.

 

Radončić je potvrdio da jedino Predsjedništvo BiH može donijeti odluku o izlasku pripadnika Oružanih snaga BiH na granice, bez obzira što on /Radončić/ to “zagovara, traži i lobira”.

 

“Predsjedništvo je protivljenjem srpskog člana Milorada Dodika prošle godine donijelo odluku kojom se isključuje taj scenario, ali ja sam siguran da će u slučaju `ne daj bože` eskalacije krize, predsjednik Dodik reagovati odgovorno i brinuti o cijeloj BiH”, dodao je Radončić.

 

On je rekao da na današnjoj sjednici Savjeta ministara nije usvojen plan privremenog finansiranja institucija BiH.

 

“Nismo danas uspjeli da usvojimo plan privremenog finansiranja jer ministri iz reda srpskog naroda nisu htjeli da glasaju za tu tačku, tako da to nije realna opcija. Očekujem od one kampanje koju je pokrenulo Ministarstvo bezbjednosti da domaći faktori izvrše uplate”, objasnio je Radončić.

 

On je ponovio da je glavna metoda pariranja krizi izmještanje policajaca Granične policije sa zapadne na istočnu granicu BiH, angažovanje policajaca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te povećanje broja pripadnika Ministarstva unitrašnjih poslova Republike Srpske, koji će u okviru Granične policije pojačati čuvanje granice BiH.

 

Pomoćnik ministra za ljudska prava u Savjetu ministara Siniša Ilić saopštio je da se situacija u vezi sa opasnostima koje nosi virus korona u BiH i regionu mijenja iz časa u čas.

 

Ilić je potvrdio da su u Banjaluci jutros registrovana dva oboljela lica.

 

Prema njegovim riječima, nadležne institucije u BiH nisu iznenađene ovim slučajem jer je to bilo i očekivano, s obzirom na situaciju u okruženju i regionu.

 

“Građani BiH nemaju razloga za zabrinutost, jer je situacija u vezi sa eventualnom pojavom i širenjem virusa korona u BiH pod kontrolom nadležnih institucija i ustanova”, rekao je Ilić.

 

On je dodao da će BiH u suzbijanju pojave i sanaciji eventualno novih slučajeva oboljenja ljudi od virusa korona imati punu podršku Svjetske zdravstvene organizacije.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *