Kesić: Amerikancima bliskim Dodiku prijete sankcije

Politika

U odluci o sankcijama, koje su SAD uvele predsedniku RS Miloradu Dodiku, navedeno je da svaki građanin Amerike može biti sankcionisan ako ima kontakte sa Dodikom, tvrdi šef predstavništa RS u Vašingtonu Obrad Kesić.

Kesić navodi i da on kao građanin SAD može da bude sankcionisan, ukoliko se utvrdi da ima kontakte sa predsednikom RS.

– Sada pišem zahtev, odnosno molbu, kojom bi meni omogućili takve kontakte. Takve sankcije su urađene ciljano u pravcu Dodikovog totalnog izolovanja – navodi Obrad Kesić.

On smatra da će postupak ukidanja sankcija prema Dodiku potrajati još nekoliko meseci, a da će onda „ukidanje sankcija biti tehničko pitanje, jer je odluka pravno neutemeljena i njome su prekršena međunarodna ljudska prava“.

Podseća da su sankcije predsedniku RS na veoma perfidan i pokvaren način uvela administracija bivšeg predsednika SAD Baraka Obame. Kaže da su doneli odluku o sankcijama zato što nisu imali uverenje da će dobiti podršku nove, administracije Donalda Trampa za takav korak.

– Zahtevali su od predsednika RS da uradi četiri zadatka, a da je on ispunio samo jedan i to onaj da da izjavu u Tužilaštvu BiH za održavanje referendum o Danu Republike – rekao je Kesić.

On je istakao i da su od Dodika tražili da se odrekne politike o preispitivanju statusa RS, da pouvuče zahtev o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, te da provede odluku ovog Suda u vezi Dana RS. Dodaje je zbog toga jasno da su sankcije SAD Dodiku uvele, jer je bio neposlušan.

Uloga Kormakove su posete opštinama

Kesić tvrdi da je uloga američke ambasadorke u BiH Morin Kormak sada svedena na posete opštinama i da nema prtisaka na RS „zato što ona nije sigurna da li ima podršku svoje zemlje kao do sada“.

– Srpska dolaskom Trampa na čelo Amerike ima šansu da u neuporedivo boljoj situaciji gradi svoju političku i ekonomsku poziciju u toj zemlji, ali i svetu – poručio je Kesić, nakon predavanja “Amerika, Rusija, Balkan” na visokoškolskoj ustanovi “Primus” u Gradiški.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *