Cerar u službenoj posjeti Sarajevu: Podrška evropskom putu BiH

Politika

Slovenački premijer Miro Cerar stigao je jutros u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu Cerara je uz vojne počasti svečano dočekala delegacija na čelu sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Protokolom posjete predviđen je susret sa predsjedavajućim i zamjenicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH te sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Popodne će uslijediti šetnja po starom dijelu grada, a onda i predavanje studentima Fakulteta političkih nauka.

– Slovenija je snažan zagovornik puta BiH ka evroatlantskim integracijama – poručio je uoči dolaska slovenački premijer Miro Cerar.

Cerar je pred prvu službenu posjetu premijera Slovenije BiH još od 2010. godine istakao da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, te da je intenzivna saradnja razvijena u raznim oblastima, prije svega ekonomiji.

Cerar je za “Dnevni avaz” rekao da će vlastima BiH na putu ka EU biti ponuđena politička podrška i pomoć slovenačkih eksperata.

On smatra da je posljednje veliko otvoreno pitanje između dvije zemlje predstavljalo pitanje deviznih štediša Ljubljanske banke u Sarajevu, koje je uspješno riješeno.

Slovenački premijer je dodao da je do sada isplaćeno 30 miliona evra, te da štediše u BiH mogu biti zadovoljne procedurama i isplatama.

avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *