Predsjedništvo BiH održalo jednu sjednicu za tri mjeseca

Politika

Za tri mjeseca Predsjedništvo BiH održalo je samo jednu sjednicu. Prema pravilniku o radu trebalo bi zasjedati jednom u 14 dana. Osim sjednica, nema ni obaveznih konsultacija članova Predsjedništva, što bi moglo, kako tvrde neki analitičari, ugroziti i konzistentnost spoljne politike države.

Kriza na svim nivoima vlasti ostavila je dubok trag i u ovom organu izvršne vlasti. Ipak, član Predsjedništva BiH Dragan Čović prošle sedmice je najavio ‘deblokadu’ zasjedanja kazavši da bi se sjednica trebala održati 11. aprila, navodi Federalna.ba.

Iako je jedan član najavio sjednicu, drugi, i to predsjedavajući, tvrdi da još nije izvjesno da li će biti održana s obzirom na to da nema zvaničnog obavještanja. Ovako lošoj komunikaciji i suprotnim stavovima, prema mišljenju predsjedavajućeg Mladena Ivanića, kumovalo je podnošenje zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije za genocid.

– Ne mogu preći preko paralelizma u radu institucija BiH kao da se ništa nije desilo, ne mogu da prihvatim ni jednostrano davanje instrukcija `svom ambasadoru` kako je to rađeno, ne mogu da pređem ni preko toga da mi se pošta neovlašteno otvara – rekao je Ivanić.

Ivanić je istakao da svojim potezima nije ugrozio funkcionisanje ove institucije,te da nije samo zahtjev za reviziju presude protiv Srbije narušio odnose tri predsjednika. Suprotni stavovi oko postrajavanja Trećeg puka Oružanih snaga u Banjoj Luci 9. januara započeli su krizu.

Konačne potvrde oko održavanja sjednice Predsjedništva još nema. Posljednju sjednicu održali su 25. januara.

federalna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *