Izetbegović: Dodik obećao da neće biti izvor destabilizacija

Politika

Bošnjački član u Predsjedništvu BiH Bakir Izetbegović rekao je u da neće raditi ništa što bi moglo ponovo da pokoleba odnose u BiH. On je dodao da nema istine u priči da priprema apelaciju kako bi osporio ime Republike Srpske.

“Nema istine u toj priči. Ne pripremam nikakvu apelaciju. Kao što rekoh, neću raditi ništa što bi moglo ponovo da pokoleba odnose i da nas zaustavi na našem evroatlantskom putu, na putu obnove privrede i kreiranja novih radnih mjesta. To će biti fokus onoga što će raditi SDA i ja na čelu SDA”, rekao je Izetbegović u intervjuu za TV1.

Komentarišući nedavni dolazak premijera i novoizabranog predsednika Srbije u BiH Aleksandra Vučića, Izetbegović kaže da je Vučić “sazreli političar, sazreli nacionalista političar”.

“Bilo je s njegove strane u mladosti nespretnih izjava i strvari koje su opterećivale odnos Bošnjaka i njega, ali je to prošlost”, rekao je Izetbegović.

Dalje navodi da Vučić relaksira odnose i poziciju Srba na Balkanu. “

On je čovjek u 40-im, ozbiljan i moćan političar. Prate ga njegovi i ima dobro usmjerenu politiku, ako je ne promijeni”, rekao je Izetbegović.

Osvrćući se na poslednji sastanak lidera regiona u Mostaru, Izetbegović je rekao da ga je iznenadila atmosfera i otvorenost dijaloga na toj radnoj večeri.

“Svi smo govorili šta nas frustrira kod druge strane. Kao unutar porodice kada pred prijateljima počne rasprava sa željom da se nešto uradi. Dodik je tri puta rekao – dajte ljudi da ovo riješavamo. Evo ja neću više biti izvor destabilizacija. Mislim da se treba nastaviti sastajati i razgovarati. To je način izlaska iz ovoga, da jedni druge bolje shvatimo”, rekao je Izetbegović.

Komentarišući promjene izbornog zakona i zahtijeva HNS, on kaže da SDA neće prihvatiti da se Federacija BiH dijeli da dvije izborne jeidnice.

Što se tiče Saveza za promjene, Izetbegović kaže oni će imati izbore u maju i posle toga će se valjda raščistiti odnosi unutar njih samih.

(TV1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *