Besmislena skupštinska rasprava o Robnim rezervama RS

Politika

Poslanici Narodne skupštine RS na današnoj sjednici, između ostalog, raspravljaće i o revizorskom izvještaju JP “Robne rezerve Republike Srpske”, koji se odnosi na 2015. godinu, što apsolutno nema smisla s obzirom na to da je na terenu potpuno druga priča i da je to preduzeće praktično u stečaju.

-Potpuno besmislena rasprava. Rasipanje vremena i energije koja se mogla iskoristiti za nešto produktivnije. Deplasirano je pričati o nečemu što je bilo u 2015. godini i treba naći način da se to ne dešava, odnosno da materijali te vrste na vrijeme dolaze pred poslanike, rekao je za “Nezavisne” Željko Ninković iz Centra civilnih inicijativa.

Narodna skupština RS, osim što će obaviti raspravu, praktično ništa ne može da uradit kada su u pitanju “Robne rezerve”, jer nakon otvaranja stečaja samo sud može odlučivati o sudbini tog preduzeća.

Međutim, izvještaj revizora, s čim se slažu gotovo svi poslanici, iako star i neupotrebljiv, poslužiće za politička prepucavanja, politikantstvo i međusobna optuživanja koja neće dovesti do bilo kakvih rješenja.

JP “Robne rezerve” je 2015. godine imalo prihode od 570.743 KM, a rashode od gotovo 3,4 miliona KM, tako da je deficit samo na kraju te godine iznosio 2,8 miliona KM.

U Izvještaju je detaljno opisano šta se sve dešavalo u tom preduzeću, od saradnje s “Farmlandom” u kojoj su izvisili, preko malverzacija za regresirano đubrivo do pomoći stanovništvu tokom poplava.

Godinu kasnije, 2016, “Robne rezerve” su završile s minusom od 12,9 miliona KM.

Nezavisne/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *