Brnabić: Ako bude morala, Srbija će izabrati EU, ne Rusiju

Region

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija, ako bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u EU, odlučiti za Uniju.

-EU je tamo gdje mi idemo. To je jasno. Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vjere. Ova osjećanja se ne mogu zanemariti, ali naš strateški put je EU, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je za američku novinsku agenciju Blumberg rekla da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao “velikog brata i zaštitnika”.

Podsjećajući da je bivši premijer Srbije, a sada predsjednik, Aleksandar Vučić, odbio da prati odluku EU da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, agencija navodi da premijerka nije mogla da potvrdi da li će nastaviti taj stav, ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

-Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region, ocijenila je Brnabić.

Ona je rekla da postizanje napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom sada zavisi od toga da Priština odobri neki stepen autonomije Srbima, koji žive na sjeveru Kosova i Metohije, a da će na samom kraju biti odlučeno o pitanju statusa.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *